Politie informeert kinderen over gevaren van vrachtwagens op de weg

,,Drie spiegels volstaan niet''

RIEME -
Om de schoolgaande kinderen te wijzen op het gevaar van de dode hoek van vrachtwagens, geeft de politie van de zone Assenede-Evergem werkelijkheidsonderricht. Voor de leerlingen van de derde tot de zesde klas van de vrije basisschool van Rieme gebeurde dat op de terreinen van het lokale transportbedrijf Mervielde. ,,Ik wist niet dat drie grote achteruitkijkspiegels niet volstaan om alles rondom de vrachtwagen te zien'', reageerde Tessa Demasure verbaasd toen ze als nepchauffeur achter het stuur plaatsnam.

Politieman Geert Martens had de opdracht de Riemse kinderen te sensibiliseren voor het dreigende gevaar van vrachtwagens. Eerst liet hij de kinderen rond een reusachtige tankwagen stappen. Hij wees hen op de lengte van de opligger en de grote wielen. Voor de mastodont en aan de zijkant ervan stelde hij de negentien leerlingen van de derde klas op. Tessa Demasure stelde vast dat ze door de nochtans grote ramen en de drie spiegels slechts negen van haar klasgenoten zag.

,,Het beeld van de andere kinderen valt juist in de dode hoek'', verklaarde Martens het optische verschijnsel. Beurtelings stelden de kinderen vast dat de drie spiegels niet volstonden om alles rondom de vrachtwagen te zien.

,,Ik kom soms met de fiets naar school. Mijn mémé vergezelt me dan. Vermits in de dorpskom van Rieme veel vrachtwagens van en naar de industriezone rijden, moeten we voortdurend opletten'', bevestigde Melissa De Smet uit de Tragelstraat. ,,Een bladje in de map van verkeersopvoeding spreekt de kinderen minder aan dan het werkelijkheidsonderricht. Door de les bij een echte vrachtwagen te geven, zullen mijn leerlingen de gevaren van de dode hoek beter onthouden'', verwacht onderwijzer Emmanuel De Maeretelaere.


doblispiegel
Patrick Mervielde van het gelijknamige bedrijf bevestigt dat al tien trekkers van zijn wagenpark met een zogenaamde doblispiegel zijn toegerust. ,,Die kosten slechts tienduizend frank of 248 euro, maar zijn minder efficiënt dan de dodehoekcamera's. Daarvoor betaal je gauw dertigduizend frank of 744 euro. Als proef staan die toestellen op twee van onze vrachtwagens. Om voor de overige achttien camions een beslissing te nemen, wachten we op duidelijke richtlijnen van de overheid. We hopen tevens dat naar het voorbeeld van Nederland het installeren van dodehoekspiegels en -camera's wordt gesubsidieerd'', aldus Mervielde.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees