Sneeuwuilen ontdekken bronsgroen eikenhout

OPGLABBEEK -
In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden sedert kort twee sneeuwuilen opgevangen, een soort die in onze streken helemaal niet thuishoort. Vermoedelijk maken ze deel uit van de groep van twaalf vogels die tijdens een storm van begin oktober in het Canadese Quebec op een cargo zijn neergestreken. De tweede sneeuwuil werd half november in Schoten aangetroffen.

Volgens Sil Jansen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is dit de eerste maal dat een dergelijke massale uittocht van sneeuwuilen plaatsvond. Tijdens een storm op 11 oktober streken twaalf sneeuwuilen neer op een cargo in de buurt.

Negen van de vogels zijn de dag nadien terug weggevlogen. De drie anderen maakten de overtocht mee. Eén sneeuwuil kwam na het aanmeren van het schip in Engeland terecht, de tweede kon hier gevangen worden terwijl de derde vogel sindsdien verdwenen is.

,,Opvallend is dat het om geen eenmalig feit gaat, maar dat in de periode na 11 oktober geregeld sneeuwuilen ver buiten hun normale leefgebied werden aangetroffen. Onder meer in Zeeland, in Friesland, in Oostduinkerke, in Spanje en ook in Goteborg. Sommige vogels gingen op de ingevette kabels van de schepen zitten waardoor ze heel vuil werden. Eén van die sneeuwuilen verblijft in een opvangcentrum in Gent.''

De sneeuwuilen zijn ongeveer een halve meter hoog en hebben een spanwijdte van honderdtwintig centimeter. Hun pluimen zijn wit om in een sneeuwlandschap niet op te vallen.

,,In onze streken zouden deze vogels al te veel opvallen'', stelt Sil Jansen. ,,Het klimaat zou geen probleem zijn, maar de vogels leven vooral van lemmingen. Hier moeten ze stellen met ratten en muizen. De sneeuwuilen verblijven normaal in Canada, Finland, Noorwegen en Zweden, kortom overal waar veel sneeuw ligt.''

De twee opgevangen sneeuwuilen worden in de tweede helft van deze week in Berendrecht verwacht. ,,In eerste instantie was het de bedoeling om de vogels terug naar Canada te transporteren. Omdat dit niet probleemloos kan zullen de acht verzamelde sneeuwuilen met een vliegtuig van KLM naar Finland gebracht worden.'' (ADH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees