OCMW-voorzitter André Debruyne brengt vanavond verslag uit

Werking sociale dienst onder vuur

ROESELARE -
Roeselares OCMW-voorzitter André Debruyne brengt vanavond tijdens de zitting van de OCMW-raad verslag uit over het onderzoek naar duistere parktijken binnen de sociale dienst. ,,Na een signaal van een maatschappelijk werker ging de bal aan het rollen. Aan de OCMW-secretaris gaf ik opdracht een onderzoek uit te voeren. Het interne onderzoek naar vermeende duistere geldtransacties binnen die sociale dienst is sinds december vorig jaar bezig'', aldus Debruyne.

De sociale dienst van het Roeselaarse OCMW ligt sinds vorige week onder vuur. Er is sprake van duistere transacties met fondsen voor vluchtelingen. De heisa kostte de directeur van de sociale dienst al zijn functie. Hij is officieel met ziekteverlof.

,,De jongste dagen is al veel hersteld. De centen waarvan sprake zijn weer binnen'', wou voorzitter André Debruyne gisteren alleen kwijt. De grote zwijgzaamheid van de OCMW-leiding ligt zwaar op de maag van de oppositiefracties in de OCMW-raad: ,,We waren deze week bij de OCMW-secretaris en stelden hem gerichte vragen over de kwestie. We kregen te horen dat geldmiddelen bestemd voor politiek vluchtelingen gebruikt zijn voor andere doeleinden binnen de sociale dienst.''


Niet verrast
,,De politiek vluchtelingen waren naar verluidt verdwenen. Ik vroeg inzage in de rekeningen. Dat werd mij geweigerd'', getuigt OCMW-raadslid Eddy Demeersseman van Agalev.

Op een gezamenlijke persconferentie hekelden SP.A, Agalev en VU-ID ,,een totaal gebrek aan politieke en democratische controle'' op de OCMW-werking. Die politieke fracties zijn daarom ,,niet verrast over de recente ontsporing'' binnen het OCMW. ,,Wij hebben bovendien de indruk dat nog meer problemen aan het licht zullen komen. Want het is heel verontrustend dat de voorbije dagen de klachten niet alleen kwamen van OCMW-cliënten maar steeds meer van personeelsleden.''

,,Niemand van de oppositie zal ontkennen dat het OCMW veel goede projecten heeft opgezet, dankzij de grote inzet van het personeel. Maar niemand van de oppositie wenst nog voort te doen alsof er voorts niets aan de hand is'', onderstreept Yves Werbrouck van SP.A.


Veeg
In één adem geeft hij de VLD een veeg uit de pan: ,,Het is algemeen geweten dat het OCMW gemonopoliseerd wordt door CD&V. De coalitiepartners van de VLD maken er geen geheim van dat ook zij nagenoeg geen enkele inspraak hebben in het OCMW. Wij hopen dat de VLD nu een vuist maakt en ermee op tafel slaat'', luidt het.

De drie politieke groepen pleiten voor ,,een volledige doorlichting van het OCMW door een onafhankelijke instantie''. Op de gemeenteraadszitting van maandag 18 februari willen ze hun eis hard maken.


,,Gerust geweten''
,,De OCMW-voorzitter moet zijn politieke verantwoordelijkheid nemen en zijn mandaat ter beschikking stellen als mistoestanden bewezen zijn na de verhoopte externe audit van de OCMW-werking'', argumenteren de oppositiefracties van de gemeenteraad.

Volgens de OCMW-voorzitter zal het niet direct zo'n vaart lopen: ,,Men kan mij nergens van beschuldigen. Ik kan overal met een gerust geweten blijven komen. De perikelen kwamen laat aan het licht. Ik gaf de OCMW-secretaris onmiddellijk de opdracht een intern onderzoek te verrichten'', reageert André Debruyne.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees