Padden veilig naar moederpoel

PITTEM -
Benedikt Bethuyne kon de platgereden padden die hij vorig jaar op weg naar zijn werk tegenkwam niet meer tellen. Geschokt door zoveel dierenleed ging hij samen met De Torenvalk aan de slag om de padden veilig over de weg te krijgen. Enkele vrijwilligers en de gemeente Pittem zorgden nu voor twee paddenoverzetten.

Padden zijn amfibieën die 's winters een winterslaap houden. Als ze wakker worden, willen ze terug naar de moederpoel waar ze geboren zijn. Daar trekken ze naartoe om er hun eitjes achter te laten.

In februari en maart, als het iets warmer wordt, kruipen de diertjes en masse weggetjes en wegen over, op zoek naar hun poel. Zo ook in de Pittemse Sint-Amand- en Vijfstraat. ,,Op weg naar mijn werk, langs de Vijfstraat, moest ik altijd stoppen voor overstekende padden'', vertelt Benedikt Bethuyne. ,,Vorig jaar hebben we voor het eerst een overzet gemaakt maar toen waren we veel te laat. Het was al halfweg februari. Nu waren we er vlugger bij.''


Salamanders
In de Pittemse Vijfstraat maakten de vrijwilligers van De Torenvalk een afsluiting over een lengte van 150 m aan weerskanten van de weg. Zo zijn de padden verplicht via de duiker onder de weg over te steken. Een bord waarschuwt daarnaast nog eens de chauffeurs dat er padden kunnen oversteken. De gemeente Pittem zorgde voor het materieel.

,,We kunnen moeilijk alle wegen gaan afzetten, daarom concentreren we ons op het stuk waar vele padden overtrekken'', vertelt Isabelle De Ruyck. Niet alleen padden trekken over in de Vijfstraat, hier en daar duikt al eens een salamander op.

Iets verder, in de Sint-Amandsstraat, werkten de kinderen van De Kleine Torenvalk aan een ander soort overzet. Daar is er geen duiker en worden de padden opgevangen in emmers. Minimaal één keer per dag worden de emmers naar de andere kant van de weg gebracht. Zo kan ook het aantal trekkende padden worden bijgehouden. Te oordelen aan de tientallen platgereden exemplaren van vorig jaar, zullen er dat heelwat zijn. (PVB)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees