Bewoners Lotse Denysstraat worstelen met wateroverlast

,,Bij elke regenbui houden we ons hart vast''


Toen zondagavond de Civiele Bescherming andermaal de Albert Denysstraat in Lot kwam ingereden, was er geen kat in de straat die raar opkeek. Hier en daar volgde een hoofdknik als teken van herkenning. ,,Ja, het heeft weer even geregend en de mannen zijn hier. We zijn het gewoon. De keren dat de Civiele Bescherming hier water moet komen wegpompen, zijn niet meer te tellen. Maar nu was het toch al twee weken geleden'', merkt Julien Hemelings die al jaren in de straat woont droogjes op.

De Albert Denysstraat in Lot is vaste klant bij de Halse brandweer die bijna automatisch bij dreigende wateroverlast de Civiele Bescherming van Liedekerke erbij haalt. Preventief wordt dan water weggepompt om te verhinderen dat de aanpalende beek de straat blank zet. De straat ligt tussen de meanders van de Zenne, in het natuurlijke overstromingsgebied van de rivier. Bij zware regenval kan de rivier het water amper slikken en treedt in weiden en akkers buiten zijn oevers. Die doen op hun beurt aanpalende beken overlopen die de Albert Denyssstraat keer op keer onder water zetten. Gisteren, twee dagen na de zware regenval van afgelopen weekeinde, stond het peil van de beek nog steeds op gelijke hoogte met de straat.

,,Voor vandaag wordt opnieuw regen voorspeld. Het zal dus wel weer prijs zijn zeker.'' Christine Hemelings woont al jaren op de boerderij van haar ouders in de Denysstraat. Ze is er letterlijk geboren en getogen. ,,Als kind herinner ik me één keer dat heel Lot onder water stond omdat de Zenne buiten haar oevers was getreden maar voor de rest waren er toen praktisch nooit overstromingen. Oud-burgemeester Renaat Van Elslande nam destijds heel wat maatregelen om de wateroverlast in te perken. Pas sinds enkele jaren is de situatie hier echt erg geworden. Vooral sinds de werken aan het nieuwe waterzuiveringsstation even verder begonnen. De buizen zijn te klein om het water te slikken en op sommige plaatsen verstopt.''

,,We leven hier met het water en het bezorgt ons een permanente stress. De keren dat onze kelders onderliepen zijn niet meer te tellen. Vandaar dat we er niets meer in zetten'', vertelt echtgenoot Julien Hemelings. ,,Als we het 's nachts horen regenen, staan we op om naar de beek te gaan kijken. We verliezen de waterloop tegenover ons huis nooit uit het oog. Bij regenweer doen we onze boodschappen op een drafje want we zijn bang dat, mocht de straat overstroomd raken, we gewoon niet meer thuis geraken. Dit was twee jaar geleden met Allerheiligen het geval. We waren net even naar het kerkhof. Toen we terug naar huis wilden, bleek dit onmogelijk want de straat was één geworden met de beek. Gelukkig hebben we een tractor zodat we toch wat mobieler zijn dan de anderen. We hebben altijd laarzen in de auto liggen. We hebben ze al meer dan eens moeten gebruiken'', gaat Christine verder.

,,We zijn sinds 1994 met pensioen als landbouwers maar we hebben nog wel enkele dieren. De 2,3 hectare weide rond de boerderij zijn eigenlijk waardeloos want ze lopen om de haverklap onder. Het is zelfs zo erg dat we eten voor de dieren moeten gaan kopen want aan grazen in het water hebben die sukkels niet veel'', vult Julien aan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees