Gabriella Moortgat Stichting uit Puurs deelt 25.000 euro uit

,,Gedrevenheid troef bij Anne Teresa De Keersmaeker''


BREENDONK

Anne Teresa De Keersmaeker krijgt dit jaar de Gabriella Moortgatprijs, een prijs die verdienstelijke vrouwen eert. Aan de erkenning hangt een prijskaartje van 25.000 euro.

,,Sommige vrouwen munten uit omwille van hun onmiskenbare talenten. Sommige werken op de voorgrond, andere eerder achter de schermen. Maar sommige vrouwen zijn van zoveel betekenis voor hun gemeenschap dat zij een hart onder de riem verdienen'', verklaart Gabriella Moortgat. Vandaar dat zij de prijs in hte leven riep die verdienstelijke vrouwen op de voorgrond plaatst.

,,Na een optreden in de Brusselse Muntschouwburg, wist ik het meteen. Anne Teresa De Keersmaeker verdient deze prijs. Het is zo'n moderne dans, zo'n totaal ander genre, ik was echt overdonderd. Het was prachtig. Een vrouw die zo gedreven en gepassioneerd met haar vak bezig is, die verdient de prijs van de Stichting voor haar continue inzet'', zegt Gabriella Moortgat (78), de kleindochter van Jan Leonard Moorgat, stichter van de gelijknamige brouwerij.

,,Ik ben vooral erg verrast'', reageert Anne Terese De Keersmaeker op haar overwinning. ,,Het is de eerste keer dat ik zoiets krijg. Een vrouw die zich met dans bezighoudt, het zou enkele jaren geleden niet waar geweest zijn. Ik ben zeer vereerd met deze prijs. Het is een erkenning die me veel plezier doet. Waarvoor ik die 25.000 euro zal gebruiken, weet ik nog niet. Daar heb ik nog niet over nagedacht.''

,,Het is dit jaar de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt'', weet Gabriella Moortgat, ,,vorig jaar ging de prijs naar zuster Leontine, gewezen directrice in het Brusselse Sint-Janziekenhuis. Zij nam er het initiatief om een palliatieve afdeling op te richten. In welke richting we volgend jaar een winares zoeken, weet ik nog niet. Wel is al afgesproken dat de Koning Boudewijn Stichting kandidaten naar voor zal schuiven.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees