Studenten over nieuwe bestuurders bij RUG:

,Dit was poppenkast''

GENT -
De studenten die deel uitmaken van de raad van bestuur van de RUG, zijn niet te spreken over de wijze waarop de externe leden verkozen werden. ,,We zitten met het gevoel dat ons een beslissing werd opgedrongen die duidelijk ongemotiveerd was en heel willekeurig overkwam'', reageert Milena De Wael. ,,Het leek veeleer een poppenkast''.

Naar aanleiding van de benoeming van Roeland Raes (Vlaams Blok) in de raad van bestuur van de Gentse universiteit, keurde het Vlaams parlement een decreet goed dat de aanwijzing van de tien externe leden voortaan toevertrouwt aan de raad zelf. Dat gebeurde vorige vrijdag. Van de tien externe leden werden er slechts twee vervangen: schepen Hoornaert door collega Van den Bossche en Monique De Gryze (Vlaams Blok) door Meryem Kaçar (Agalev).

De studenten-bestuurders zijn niet gelukkig met de wijze waarop dit gebeurde.,,Als studentenvertegenwoordigers hebben wij niks tegen al die mensen, laat dat duidelijk zijn, maar de manier waarop ze aangeduid werden, zorgde voor groot ongenoegen'', zegt Milena De Wael.


Argument
De namen van de tien kandidaten stonden op twee A4'tjes, ,,grotendeels opgevuld met een kader, veel spaties en weinig inhoud''. De motivatie bij elke kandidaat telde twee tot maximum zeven regels. De studenten hadden wat meer tekst verwacht. ,,Dat er acht kandidaten al jaren lid van de raad zijn, kan toch niet het enige argument zijn!''

De verwijdering van het Vlaams Blok leek de studenten logisch, maar elders vonden ze geen logica. ,,Waarom kan iedereen blijven zitten behalve Marina Hoornaert? Ze had haar wil te blijven zetelen, uitdrukkelijk uitgesproken in de voorgaande vergadering. De andere acht kandidaten waren er blijkbaar al van overtuigd dat hun zitje behouden werd, want zij deden er het stilzwijgen toe''. (DAL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees