Laureaat Leon Matthijs droomt nog van komst cultuurtempel

,,CULTUURPRIJS VOOR DON QUICHOTTE''

HIJFTE/LOCHRISTI -
Leon Matthijs is op de elfjuliviering als cultuurlaureaat 2001 van Lochristi verkozen. Matthijs (76) heeft in de loop der jaren zijn stempel gedrukt op het sociale en culturele leven in Lochristi. Hij was lid van tal van verenigingen en zes jaar lang voorzitter van de cultuurraad. ,,Hij was een beetje de Don Quichotte van het cultureel leven in onze gemeente'', meent huidig voorzitster Geneviève De Geyter. ,,Leon heeft altijd veel gedroomd, maar had te weinig tijd om alles gerealiseerd te zien.''

Toch heeft de kersverse cultuurlaureaat nog een droom. ,,Lochristi heeft echt nood aan een polyvalent gebouw voor cultuur. Het cultureel leven in de gemeente is zo geëvolueerd dat een multifunctionele zaal niet weg te denken is'', vindt Matthijs.


Reynaertbeelden
Leon Matthijs heeft ook altijd iets met Reynaert gehad. Mede onder zijn impuls werd bijvoorbeeld in 1965 een Reynaertbeeld geplaatst aan de kerk van Lochristi. ,,Dat beeld van Firmin De Vos was eigenlijk bedoeld voor de calvarieberg in Hijfte, maar toenmalig VTB-VAB voorzitter Jozef Van Overstraeten vond het beeld in Hijfte te eenzaam staan'', herinnert Matthijs zich nog.

Hij was ook een van de bezielers achter de Reynaertreuzen: Reynaert, Hermeline en later koning Nobel. Ook het Begoniafestival kon jarenlang op zijn medewerking rekenen.

De elfjuliviering _ die voor het eerst in Hijfte plaatsvond _ stond ook in het teken van Reynaert de Vos . Bij deze gelegenheid werden vijf Reynaertbeelden en een nieuwe rustbank ingezegend op de vernieuwde calvarieberg in Hijfte.


Route
Voor de Marnixring Bloemenland was de inzegening van de Reinaertbeelden de ideale gelegenheid om de streek met de samenzweerders weer in de belangstelling te plaatsen. De Marnixring maakte een plan met commentaar over een tweeledige samenzweerdersroute . De westelijke route langs Hijfte start op de grensscheiding van Zaffelare en Zeveneken waar de Reynaertbeeldengroep staat. Daarna loopt ze naar Hijfte om via de Lindestraat en de Kapiteinstraat in de Kapelstraat te eindigen. De oostelijke route loopt via de Beeweg, de Persijzerstraat en de Oudeveldstraat om zo terug het samenzweerdersmonument te bereiken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees