Marketingprof wil regiobanden aanhalen

KORTRIJK -
Zeg niet meer Kortrijkse universiteit, wél Kortrijkse campus van de KU Leuven. Zeg ook nier rector tegen de nieuwe Kortrijkse rector Piet Vanden Abeele, wél campusrector. Vanden Abeele is de eerste rector in de Kortrijkse geschiedenis die niet verkozen werd, wél aangewezen door de Leuvense Alma Mater. Het maakt er de nieuwe campusrector daarom niet minder ambitieus door om van de campus op 't Hoge een fijne plek te maken.

Vanaf 1 augustus mag deze geboren Bruggeling en huidig Leuvenaar 700 studenten en een tweehonderdtal personeelsleden onder zijn hoede nemen. Dat hij een mandaat van vier jaar krijgt, in plaats van de gebruikelijke vijf, heeft alles te maken met een gelijkschakeling met de termijnen van de Leuvense rectorverkiezingen. Slechts één van de invloeden die Leuven in de toekomst wil uitoefenen op Kortrijks kleine broertje.

Zoals de rectorverkiezing bijvoorbeeld. Door een nieuw reglement wordt de campusrector voortaan aangesteld door Leuven. De Kulak had nochtans Paul Igodt voorgesteld, maar die zou te weinig ervaring in huis hebben gehad om de Kulak door de komende woelige tijden heen te helpen. Want dat er één en ander te gebeuren staat de komende jaren is een feit.

Er worden verregaande samenwerkingsakkoorden met de hogescholen gesloten, en het hoger onderwijs zal een drastische hervorming ondergaan. In plaats van kandidaturen en licentiejaren, zal er een driejarige opleiding zijn die leidt tot een bachelor (met beroepsfinaliteit).

Wie wil verder studeren kan nog één of twee jaar studeren voor een Masters-diploma. Het zal aan de hogescholen en de universiteiten zijn om te kijken hoe die bachelor-opleidingen worden verdeeld en wié die inricht.


IJsbeer
De eerste honderd dagen zal de berg op 't Hoge niet fundamenteel veranderd worden. ,,Ik wil mijn eerste drie maanden gebruiken om te luisteren naar betrokkenen in en buiten de universiteit'', zegt Piet Vanden Abeele. Hij wil de banden met de regio aanhalen. Studenten uit de regio aantrekken, onderzoeksresultaten aanbieden aan het bedrijfsleven. Waarmee hij zeker al gaat praten, zijn de bedrijfsleiders uit de regio. ,,Ze hebben me meteen gevorderd om te gaan eten'', lacht Vanden Abeele. Tussen bedrijfsleiders voelt de nieuwe campusrector zich dan ook als een vis in het water.

Vanden Abeele is bestuurslid van een aantal bedrijven. Voor Vanden Abeele-Loeckx zat hij bijvoorbeeld in de raad van bestuur van de beursgenoteerde lingeriefabrikant Van de Velde. Maar de nieuwe campusrector haalde zijn strepen met onderzoek binnen de marketing en de consumentenpsychologie. Hoe mensen bijvoorbeeld reageren op televisiespotjes dus. Hij is stichter van een managementadviesbureau. Naast rector in Kortrijk is hij ook vice-rector van de KU Leuven.

Piet Vanden Abeele blijft in Leuven wonen, maar zoekt een appartement in Kortrijk, waar hij een aantal keren per week zal verblijven. De man is gehuwd met Paula Loeckx, heeft vierkinderen. In zijn vrije tijd neemt hij wel eens een duik, en het mag hierbij zelfs lekker koud zijn: een ijsbeer dus. Als het kan stapt hij mee op in de Brugse Heilig-Bloedprocessie. En Marcel Joniau? Die keert terug naar zijn job als prof in de geneeskunde. ,,Nog twee jaar, tot ik verplicht op emeritaat zal moeten gaan.''(BN)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees