,,Mijn idealen zullen ook na mij blijven bestaan'

OOSTENDE -
Maar liefst 1.500 mensen kwamen een laatste groet brengen aan de overleden schepen Daniël ,,Pette'' Verleye. In lange rijen stond het publiek aan te schuiven voor het Rouwcentrum Middenkust, om toch maar hun medeleven te kunnen uitdrukken over de veel te vroege dood van de populaire schepen van de Opex. Eens te meer bleek hiermee hoe geliefd Verleye wel was.

Een eerste toespraak was er van burgemeester Jean Vandecasteele. Die kondigt aan dat het plein aan de Stanleylaan zal worden genoemd naar Daniël Verleye. Een voorstel in die zin komt in augustus voor de gemeenteraad. Zelf liet Verleye aan zijn nabestaanden weten dat hij wilde gecremeerd worden en op zijn geliefde Noordzee uitgestrooid.

Vandecasteele benadrukte de waardevolle kijk die Verleye vanuit zijn volkse achtergrond op de politiek had. Hij haalde ook de verkiezingen van 1994 aan, toen Verleye moest afzien van een schepenzitje.

,,Hier gebeurde iets wat bewijst dat Danny een uitzonderlijk mens was. Hoewel hij meer stemmen had, stelde de partij een vrouwelijke schepen voor. Danny verdedigde zijn zaak, maar legde zich bij de beslissing neer. Hij bleef trouw aan de SP en werkte met nog meer inzet mee. Er zijn zeer weinig mensen die dat zouden doen'', roemde Vandecasteele de inzet van Verleye.


Internationale
Vice-premier Johan Vande Lanotte noemde Verleye ,,een krijger, die met veel energie opkwam voor de rechten van al wie hulp nodig had. Bijzonder jammer is dan ook dat Verleye wel de strijd voor anderen won, maar niet de ultieme strijd voor zichzelf. Met het zingen van de Internationale eindigde de eigenlijke plechtigheid en kon het publiek aanschuiven voor de begroeting.

Daniël Verleye bleef tot op het einde van zijn leven moedig tegen zijn ziekte strijden. Hij schreef zelf één van de tekstjes voor het doodsprentje. We willen het u niet wilden onthouden.

,,Ga niet op zoek naar mijn graf, tombe of urne. Vraag je niet af wie ik ben of was. De idealen waarvoor ik leefde zullen ook na mij blijven bestaan. De anderen die blijven strijden, zullen steeds nieuwe bloemen doen bloeien en zoals ik voort strijd leveren tegen iedere vorm van dierenleed. Wanneer je hierover spreekt of aan denkt, dan spreek of denk je aan mij.'' (KC)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees