Deleuze wil werkingstoelage aan Atoomcentrum gevoelig verminderen

TOEKOMST SCK BEDREIGD

MOL -
VU-senator Patrick Van Krunkelsven gaat Olivier Deleuze, Ecolo-staatssecretaris voor energie, aan de tand voelen over de vermindering van de subsidies aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) -- beter bekend als het Atoomcentrum -- in Mol. Van Krunkelsven roept alle hens aan dek omdat volgens hem de toekomst van het SCK in gevaar is. De vakbonden kijken nog de kat uit de boom.

Volgens Van Krunkelsven gaat het om een drastische vermindering van de werkingstoelagen aan het SCK. ,,Het is al het tweede jaar op rij dat de subsidies worden afgebouwd'', zegt Van Krunkelsven. ,,Met deze aderlating dreigt de Kempen een toptechnologisch kenniscentrum te verliezen en dreigen tientallen ontslagen.''

Volgens van Krunkelsven komt deze subsidievermindering op een zeer slecht moment. ,,Het SCK heeft net een internationaal initiatief, het zogenaamd MYRRHA-project, op stapel staan. Het gaat om de ontwikkeling van een deeltjesversneller waarmee onderzoek kan gebeuren naar geneeskundige toepassingen en de verwerking van hoogradioactief afval. De kans is groot dat dit project nu niet kan worden gerealiseerd. Dat betekent mogelijk de doodsteek voor het SCK.'' Van Krunkelsven interpelleerde gisteren in de senaat over de subsidievermindering. Daarbij kreeg de Waalse staatssecretaris het verwijt de zaken communautair te spelen door het onderzoekscentrum IRE in Fleurus wel de volle steun te geven.


Afwachten
Ook de SCK-directie heeft in een brief aan het personeel al opgeroepen om alles te doen om Deleuze tot inkeer te brengen. Volgens SCK-directeur Paul Govaerts vermindert Deleuze volgend jaar de werkingsmiddelen met 72 miljoen. ,,Dit betekent een drastische beperking van onze middelen, wetende dat de dotatie vorig jaar al met 13 miljoen verminderd is'', aldus Govaerts. Volgens Govaerts heeft dit alvast tot gevolg dat het SCK de volgende jaren niet meer in nieuwe infrastructuur kan investeren. Om het MYRRHA-project te kunnen verderzetten wil het centrum financiële middelen gebruiken die niet aan de overheidssubsidies gebonden zijn.

De vakbonden nemen nog een afwachtende houding aan. ,,Het gaat voorlopig nog maar om begrotingscijfers'', zegt Frans Geerts (LBC). ,,Het werkelijk budget is nog niet opgemaakt. Maar we houden het wel in het oog. In september, na de vakantieperiode, hebben we al een bijeenkomst hierover. Als Deleuze niet inbindt, kunnen er acties komen.''

Bij het SCK verdienen nog zo'n 600 mensen hun brood.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees