Mosselboer Luc Van Hoof uit Mol vreest verlies nooit goed te maken

,,BETER GEEN DAN SLECHTE MOSSELEN''

MOL -
De start van het mosselseizoen is drie weken uitgesteld en dat is uiteraard een kleine ramp voor mosselboer Luc Van Hoof uit Mol. Normaal verzetten zijn vishandels deze maand tussen de 120 en 150 ton zwartgeschelpten. ,,Het is heel pijnlijk, maar liever geen mosselen dan slechte mosselen'', zo zucht de vishandelaar.

Officieel zou het mosselseizoen van start gaan op woensdag 18 juli. Maar vanuit Yerseke, het Nederlands mekka van de Zeeuwse mossel, kwam het bericht dat de start met drie weken werd verlaat. De mosselen zijn nog ,,onvoldoende van kwaliteit'' om nu al geoogst te worden, zo luidde het verdikt van de mosselkeurders.

Voor Luc Van Hoof, een van de grootste mosselboeren in de Kempen en Limburg is dat een zware dobber. ,,Zeven jaar geleden hebben we het nog eens meegemaakt'', zegt hij. ,,Toen is het seizoen twee keer met twee weken uitgesteld. Het is zeer pijnlijk, want het verlies haal je nooit meer in. Het bouwverlof is het moment voor veel Belgen om mosselen te gaan eten. In hun vakantiebudget zit een mosseletentje begrepen. Ook de buitenlandse toeristen komen niet terug om in augustus mosselen te komen eten. Bovendien vrezen we dat er dit seizoen veel te weinig mosselen gaan zijn. Gelukkig hebben wij nog andere vis om te verkopen, zoniet was het zeer moeilijk geweest.''

Van Hoof wil het inkomensverlies, dat ergens in de miljoenen loopt, er nog bijnemen. ,,Maar het ergste is dat we vaste klanten moeten ontgoochelen'', zegt hij. ,,Veel verenigingen hadden rond deze tijd een mosselfeest gepland. Ze hebben al flink wat kosten gedaan, een tent gehuurd en publiciteit gevoerd. Een van mijn klanten had in voorverkoop al 1600 kilo mosselen verkocht. Toch moeten de klanten wel begrijpen dat ook wij voor een voldongen feit staan. Mosselen blijven een natuurproduct waarvan wij afhankelijk zijn.'' Van Hoof had zelfs een helikoptervlucht gepland om vanuit Yerseke de eerste mosselen af te zetten om de Grote Markt in Bilsen, waar een van zijn zaken gevestigd is.


Alternatieven
Zijn er dan geen alternatieven voor de Zeeuwse weekdieren. ,,Jawel'', zegt Van Hoof. ,,We kunnen mosselen leveren uit Frankrijk, Zweden, Denemarken of Ierland. Maar die slaan bij ons niet aan. Die mosselen zijn kleiner en hebben een andere geur. De Belg wil Zeeuwse mosselen en terecht want ze steken er met kop en schouders bovenuit.''

De start van het mosselseizoen is nu gepland voor 9 augustus. ,,De mosselrage is nog lang niet uitgedoofd'', zo zegt Van Hoof nog. ,,Als Belgen vier maanden geen mosselen hebben kunnen eten, staan ze te springen voor de eerste mosselen.'' Om de pijn te verzachten: volgens kenners zijn de mosselen dit jaar van zeer goede kwaliteit: vlezig, mooi van kleur en vooral heel lekker.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees