DE BEIAARD SPEELT WEER

TONGEREN -
Zondag viert Tongeren dat de eeuwenoude beiaard na een grondige restauratie weer zijn klanken over de stad laat rollen. De statige basiliektoren werd overigens enkele maanden geleden door de Unesco als geleden als werelderfgoed erkend. Minder bekend is dat de Tongerse beiaardier Thieu Lenaerts, een geleerd man, grote plannen met het voor circa 10 miljoen gerestaureerde zo typische Vlaamse muziekinstrument.

Na maanden stilzwijgen is het dus zover: de historische beiaard uit 1586 is gerestaureerd. Hulpbisschop Patrick Hoogmartens zegende eerder deze maand nog 7 nieuwe klokken.

De eerste Tongerse beiaard heeft een lijdensweg achter zich. Hij werd in 1586 geïnstalleerd, maar enkele jaren later brandde hij uit en de klokken smolten. Ook later toen een Franse generaal in 1677 de stad in as legde, bleef er niets meer van de beiaard overeind. Niet minder dan zeven klokkengieters zouden in de volgende eeuwen nieuwe klokken gieten. Gevolg: een niet zo welluidend allegaartje.

,,Dat is nu allemaal verleden tijd,'' zegt beiaardier Thieu Lenaerts. Lenaerts is een man die een eigenaardige combinatie van universitaire diploma's verzamelde. Aan de K.U.Leuven studeerde hij klassieke filologie en muziekgeschiedenis; hij werd laureaat an de Mechelse beiaardschool en behaalde aan het Luiks conservatorium 1e prijzen in notenleer, piano, analyse, kamermuziek en praktische harmonie.


Optimaal
De leraar Latijn over ,,zijn'' nieuw instrument: ,,De Tongerse beiaard met zijn 49 klokken is nu gestandaardiseerd, hij kan de vergelijking doorstaan met de beroemdste Vlaamse beiaarden, die van Mechelen en Antwerpen inclusief. Hij heeft nu 2 basklokken, 5 in de bovenste octaven. Er is nu in de toren overal noodverlichting, verwarming en de brandbeveiliging is optimaal. Vroeger was de Tongerse beiaard een allegaartje van klokken uit 1963 maar ook nog uit 1568. Alles werd voor de restauratie gedemonteerd, elk schroefje nagezien, elk stukje hout gecontroleerd en het herstemmen was een succes-story.''

Lenaerts: ,,Met de medewerking van het stadsbestuur willen we Tongeren weer laten aansluiten met zijn rijke traditie van beiaardconcerten, geïntegreerd in Basilica Limburg en het Festival van Vlaanderen. We opteren ook voor gastconcerten met de beste Vlaamse en buitenlandse beiaardiers. Wij willen volgend jaar elke donderdag tijdens de marktdag de heerlijke klanken over de stad laten neerdalen. Dat mogen dan ook populaire deuntjes zijn, naast volksliedjes, klassiek en religieuze composities. Tongeren krijgt met zijn vele marktterrasjes wellicht een ,,luisterhoekje'' voor beiaardmuziek.''  • Ter gelegenheid van de de inauguratie van de beiaard zijn er zondag om 11 uur in het stadhuis toespraken door Rik Dupain, voorzitter van de kerkfabriek, en Hans Kerrinckx, adviseur bij Vlaams minister Van Grembergen. Vanaf 12 uur spelen Lenaerts en andere gerenommeerde Vlaamse beiaardiers de nieuwe beiaard in.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees