Izegemse triatlon bied hoog spektakelgehalte


In Izegem wordt op donderdag 15 augustus de twaalfde triatlonwedstrijd afgewerkt. Een licht hertekend parcours en een aantal atleten die op Europees niveau scoren, moeten de wedstrijd een hoog spektakelgehalte geven. De Grote Markt vormt het wisseldecor voor de triatlon.

,,Voor de twaalfde editie hebben we niet veel wijzigingen aangebracht. Wat goed is, werd behouden'', zegt Dirk Demaré van de Izegemse Triatlonclub (ITC). ,,We brengen een pak goede atleten aan de start, waaronder vice-Europees kampioen Frederik Van Lierde. Voor de jeugd is er de Iron Kid. We hopen opnieuw een tachtigtal jongeren in te schrijven.''

De Iron Kid moet de jeugd warm maken voor de triatlon. ITC wil nog meer aandacht aan de jongeren besteden. Om hen niet af te schrikken, werden de afstanden van de zevende Jeugdzwemloop laag gehouden. De jeugd verschijnt in drie reeksen aan de start. Reeks 1 (10-11 jaar) vertrekt om 14 uur. Reeks 2 (12-13 jaar) start om 14.10 uur en reeks 3 (14-15 jaar) om 14.20 uur. Reeksen 1 en 2 zwemmen honderd meter en lopen één kilometer. Reeks 3 zwemt 150 meter en loopt 1.800 meter.


Prijzenpot
De volwassen atleten die de kwarttriatlon afwerken, duiken om 14.30 uur het kanaal in vijfhonderd over de brug aan het VTI. Er wordt gezwommen tot aan de Vaartstraat, 1.500 meter verder. De atleten lopen vandaar de Centrale Brug over naar de Grote Markt waar de wisselzone is. Daarna wordt het fietsen aangevat. Het parcours meet 38,5 km. Drie ronden brengen de atleten via Kachtem en Emelgem terug naar Izegem.

Ten slotte dient nog 10,5 km te worden gelopen. Dit gebeurt eveneens in drie ronden, in het centrum van Izegem. Van de Izegemse triatlonclub zelf komen een twintigtal leden aan de start. Er is een prijzenpot van duizend euro die verdeeld wordt onder de eerste twintig atleten. Per deelnemer zijn er ook prijzen voorzien.

ITC stelt een maximumduur van drie uur in voor het afleggen van de triatlon. ,,Na 17.10 uur kan niet meer met lopen gestart worden'', zegt Dirk Demaré. ,,We kunnen rekenen op de medewerking van honderd seingevers. Op en rond het parcours zetten nog eens vijftig mensen zich in. Er wordt samengewerkt met de sportraad en om de veiligheid te waarborgen, bevinden er zich permanent vier duikers in het kanaal. Ook boten en de kanoclub van Roeselare verlenen hun medewerking.''

De prijsuitreiking vindt plaats in de Gemeenschapsschool in de Bellevuestraat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees