Unieke kijk op kasteel d'Ursel in Hingene

De Oriënt in De Notelaer

HINGENE -
In het voormalig jachtpaviljoen De Notelaer loopt van 13 augustus tot en met 14 november de tentoonstelling ,,De Oriënt in Hingene''. De expo toont de gerestaureerde Chinese behangsels en deur- en schouwstukken uit het nabijgelegen kasteel d'Ursel. Voor het eerst krijgt het publiek de kans om een blik te werpen op de verborgen schatten van het hertogelijk geslacht.

De geschiedenis van De Notelaer (momenteel bij het publiek beter bekend als de Villa Vorlat uit de TV1-serie Stille Waters) en het kasteel d'Ursel zijn nauw met elkaar verbonden. De Notelaer was in het verleden immers het jachtpaviljoen van het kasteel. Samen vormen ze een goed bewaard voorbeeld van de typische 18de-eeuwse adellijke zomerresidenties. Het jachtpaviljoen en het kasteelpark zijn al langer voor het publiek toegankelijk. Omdat de binnenrestauratie nog volop aan de gang is, is het kasteel dat voorlopig nog niet.


Karakteristiek
Het kasteel kreeg heel wat aandacht in wetenschappelijke publicaties. Vooral omwille van de karakteristieke indeling, het textielbehang en omdat dit Chinees behang zo goed bewaard is gebleven. Het provinciebestuur, eigenaar van het kasteel, wou het publiek laten kennismaken met dit waardevol patrimonium. Er is niet alleen het behang, maar ook de schouw- en deurstukken (sopraportes) die in de lambriseringen waren ingewerkt en de kleurrijke wandbehangsels van personages, bloemen en vogels.

De tentoonstelling toont de restauratie van de mooie, maar fragiele stukken. Papierrestauratrice was Rosemie Cheroutre. De wetenschappelijke begeleiding gebeurde door Geert Wisse.

Met deze expo geeft het Antwerpse provinciebestuur een eerste aanzet voor de herbestemming van het kasteel d'Ursel. Bij aankoop in 1994 stond het kasteel al twintig jaar leeg.


Culturele functie
Een grondige restauratie is dus nodig. Om praktische, maar ook om budgettaire redenen, loopt deze aanpak over verschillende jaren. Eerst werd het complex wind- en waterdicht gemaakt. Nu het gebouw terug structureel gezond is en ook de buitenrestauratie werd voltooid, startte men met de binnenaanpak. De kelder en de benedenverdieping zullen vanaf eind 2003 terug in gebruik worden genomen. De eerste verdieping is klaar in het najaar 2004. Eén jaar later zijn de werken volledig gedaan.

Het kasteel krijgt een culturele functie, met het 18de-eeuwse kasteelleven als uitgangspunt. Er wordt gedacht aan concerten, masterclasses, voordrachten en lezingen, kamertoneel en -opera, tentoonstellingen en dies mee. Ook kan het kasteel gebruikt worden voor onder meer vergaderingen en congressen.

 • De tentoonstelling is alle dagen geopend van 14 tot 18 uur, behalve op vrijdag. Toegang 1,5 euro. De begeleidende brochure kost 2,5 euro. Inlichtingen: 03-889.69.20. Wie informatie kan geven over de vroegere inrichting van het kasteel, het leven op het domein en het kasteel kan terecht bij Joke Bungeneers, 03-240.64.17.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  Meest Gelezen

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees