Vrijwilligers ontfermen zich over duizend patiënten

MALDEREN -
Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) aan de Boeksheide in Malderen bestaat 15 jaar. Het centrum werkt uitsluitend met vrijwilligers.

,,Het begon met wat houten kratten in het schuurtje achteraan in onze tuin,'' herinnert Viviane De Boeck zich. ,,Dank zij de inzet van velen beschikt het VOC over verzorgingskooien, overdekte kooien, uitvliegkooien, een ontvangstruimte. En over een kantine, in het schuurtje.

,,De laatste dagen van 1987 kregen we één gewonde sperwer binnen,'' bevestigt centrumbeheerder Marc Van de Voorde, Vivianes echtgenoot. ,,Vorig jaar vingen we hier 1.033 vogels en wilde dieren op voor verzorging of revalidatie om hen weer vrij te laten in de natuur. Allemaal zonder subsidie.''

Het VOC werd intussen een afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen en is erkend door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van Landbouw.

Alles gebeurt door vijftien vrijwilligers (onder wie twee veeartsen): van het verzorgen en voederen van de dieren tot het poetsen van de kooien. Ook kooien bouwen gebeurt door vrijwilligers, evenals ontvangst en rondleiding van klassen. Vorig jaar kwamen 87 klassen op bezoek.

Welke dieren we krijgen verschilt volgens het seizoen en jaar tot jaar,'' ervaart Van De Voorde. ,,In de winter zijn onze patiënten hoofdzakelijk slachtoffers van de koude, in de lente jonge vogels en in de zomer jongen die zich niet konden aanpassen zonder ouders.''

Vorig jaar kreeg het VOC heel wat steen-, rans- en bosuilen te verzorgen, dit jaar opvallend veel egels.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees