Aquafin plant grootschalige werken in Gentbrugge en Ledeberg

,,Als brug sluit, zijn wij geïsoleerd''

GENTBRUGGE -
Er staan de inwoners van Gentbrugge en Ledeberg barre tijden te wachten. De komende jaren worden beide deelgemeenten voor een groot stuk opengegooid. Ook Gentbrugge-Brug wordt onder handen genomen. En daar kunnen de betrokken handelaars allerminst om lachen. ,,Als de brug wordt afgesloten, dan zitten wij afgekneld van de rest van Gent'', zucht Bart De Waele.

Een groot deel van de huishoudens in Gentbrugge en Ledeberg loost nu haar afvalwater nog rechtstreeks in de Schelde. Binnen een aantal jaar moet al dat vervuilde water naar de waterzuiveringsinstallatie in Destelbergen. En daarvoor plant Aquafin grootschalige collectorwerken. Tegelijkertijd zal Stad Gent een aantal straten renoveren. En ook de Gentbrugge-Brug wordt volledig gerenoveerd.

Woensdagavond werden alle handelaars van Gentbrugge en Ledeberg uitgenodigd op een infovergadering met verantwoordelijken van Aquafin en schepen voor Openbare Werken Geert Versnick. Die infovergadering liet de handelaars met veel vragen achter.

,,Let wel, wij zijn niet tegen de werken'', zegt Bart De Waele. Hij baat in de Vanderlindenstraat een slagerij en een groentewinkel uit. ,,Als de werken moeten gebeuren, dan moet het. Wij willen Aquafin hier niet buiten houden. Maar wij willen wel informatie krijgen. En wij willen dat onze winkels altijd bereikbaar blijven.''

En dat wordt moeilijk, zeker als de Gentbrugge-Brug volledig zou afgesloten worden. De werken van Aquafin zullen in vier fasen verlopen. De sanering van de Rietgracht is ondertussen al gestart, net als de collector Gentbrugge Melle (met de E. Van Swedenlaan en de Koningsdonkstraat).


Noodbrug
Tegen november dit jaar moet ook begonnen worden met de collector Ledeberg-Gentbrugge. Daarbij wordt onder andere de Kerkstraat en het Gentbruggeplein onder handen genomen. In totaal zullen de werken ongeveer tien miljoen euro kosten.

,,Wanneer echter de Kerkstraat aan de beurt is, kon men ons gisteren nog niet zeggen'', gaat De Waele verder. ,,Voor ons is dat nochtans heel belangrijk. Op Gentbrugge zullen deze werken een grote impact hebben.''

Daarom is de renovatie van Gentbrugge-Brug voor de handelaars een heet hangijzer. De brug over de Schelde verbindt Gentbrugge met Sint-Amandsberg en Destelbergen. De Lijn wil voorlopig dat de brug gedeeltelijk toegankelijk blijft, zodat de trolleybussen nog door kunnen. In dat geval zullen de werken wel langer aanslepen.

De Waele: ,,Zij moeten er zich van bewust zijn dat die brug voor ons heel belangrijk is. Als men ons kan garanderen dat de renovatie in twee maand afgelopen is, kiezen wij voor de korte pijn en een volledige afsluiting. Anders moet er steeds een doorgang blijven.''

De stad wil nog de mogelijkheid onderzoeken om eventueel een noodbrug aan te leggen.

Corrigeer

MEER NIEUWS