Forum moet afslanken


BRUSSEL/GENT

Het secretariaat van de ,,Waalse Krook'' werkt aan een nieuwe becijfering voor het Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur in Gent. Dat gebeurt op vraag van cultuurminister Paul Van Grembergen. Die wil een project dat meer aansluit bij wat de Gentse cultuurscène voor ogen heeft.

Gerard Mortier is de grote promotor van dit project. In mei ging hij een nieuwe debatronde aan en daar dook de netwerkidee op. Het Forum moet meer een atelierfunctie krijgen, vinden de kandidaat-partners in Gent. Het moet de lokale dynamiek ondersteunen. ,,De nieuwe piste heeft praktische consequenties voor de geplande architectuurwedstrijd'', zegt ondervoorzitter André Berkvens. ,,Het project wordt ook binnen een nieuw budgetkader bekeken. We becijferen nu de impact van de besparing.''

Het prijskaartje staat dus ter discussie. Het projectsecretariaat onderzoekt hoe het de geraamde kostprijs van 50 miljoen euro kan halen. Dat bedrag werd vroeger al vooropgesteld, maar dan exclusief BTW. Men zoekt dus naar een besparing van 10 miljoen euro.

  • Het systeem van loges en kantoren voor het Festival van Vlaanderen en het Filmfestival staan ter discussie. Een volledige verdieping voor de sponsors, inclusief catering, zoals in voetbalstadions, lijkt niet meer haalbaar. De twee festivals zouden geen eigen kantoren krijgen, maar logistieke steun tijdens de festivalperiodes.
  • Ook de grootte van de zaal wordt opnieuw becijferd. Maar het projectsecretariaat beschouwt een zaal voor 1800 toeschouwers juist complementair met wat er in Gent, Brugge of Antwerpen al voorhanden is.
  • Het kabinet van Paul Van Grembergen ontkent intussen dat het een budgettaire beperking oplegt. ,,We zijn nog niet toe aan een definitieve beslissing'', zegt kabinetschef Bart Caron. ,,Het prijskaartje is op dit moment niet aan de orde. Maar we kunnen geen architectuurwedstrijd opstarten waarvan het bouwprogramma niet aangepast is aan de huidige noden.'' (GVDS)

    Corrigeer

    MEER NIEUWS