Vrouw uit Gentbrugge vecht tegen vooroordeel van ,,schijnhuwelijk''

,,Al drie jaar mijn man niet meer gezien''

GENTBRUGGE / GENT -
,,Er wordt niet gevraagd of je elkaar graag ziet. Men gaat meteen uit van de veronderstelling dat het een schijnhuwelijk is''. Annemie Beyne (50) uit Gentbrugge heeft in België nog geen dag kunnen genieten van haar huwelijk met de Nigeriaan Michael Agho. Al vijf jaar weigert de Belgische staat om de huwelijksakte te legaliseren. Gisteren kwam de zaak voor de rechtbank. Op 26 september zal Annemie eindelijk weten of haar huwelijk wordt erkend waardoor het visum voor haar man kan worden aangevraagd.

Annemie Beyne is een gescheiden moeder van drie kinderen en grootmoeder van één kleinkind. Ze ontmoette Michael Agho in 1993 op haar werk, waar hij een klus uitvoerde. Ruim drie jaar later, nadat haar echtscheiding was uitgesproken, huwden ze in november 1997 in Michael's woonplaats Benin (in Nigeria). Hij was intussen vrijwillig naar Nigeria gerepatrieerd omdat België weigerde hem te erkennen als vluchteling.

Ze heeft sinds oktober 1999 haar echtgenoot niet meer gezien. Beyne: ,,Wie gehuwd is, heeft het recht om met zijn partner verenigd te worden. De Belgische ambassade in Laos weigert echter ons huwelijk te legaliseren. Ze beweren dat hij bigamie pleegt en vier kinderen heeft met een Nigeriaanse vrouw. De vrouw die ze bedoelen is echter zijn zuster bij wie hij inwoont en wiens man al jarenlang spoorloos is.''

,,Onze documenten en getuigenissen die het tegendeel van hun beweringen moeten bewijzen, worden echter weggelachen. Al drie keer is er een onderzoek gebeurd, maar door allerhande corruptie is de hele zaak in het slop geraakt. Doordat ik slechts deeltijds werk en met gezondheidsproblemen sukkel, heb ik hem sinds 1999 niet meer gezien. Hij op zijn beurt krijgt zelfs geen toeristenvisum van de Belgische ambassade. We moeten het stellen met een telefoontje om de twee weken''.


Racisme
,,Geïnstitutionaliseerd racisme'', noemt haar advocaat Norbert Van Overloop de houding van de ambassade. ,,We zijn uiteindelijk in 2000 een gerechtelijke procedure gestart om de huwelijksakte te laten legaliseren. Een kortgeding haalde niets uit. Daarom staan we nu opnieuw voor de rechter. Legalisatie van een huwelijksakte met een buitenlandse partner wordt steeds moeilijker omdat men vreest voor schijnhuwelijken. Dit dossier is echter de allereerste zaak die ik ken die zo tergend lang aansleept''.

Over twee weken spreekt de rechter zich uit. Als Annemie Beyne bot vangt, kan ze enkel nog beroep aantekenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS