Maarkedalse scholen als eersten in grootste scheepslift ter wereld

,,Geen glas en dunne kabels''

MAARKEDAL -
Eind augustus was ze klaar, de gloednieuwe en peperdure scheepslift in Strépy-Thieu (Henegouwen). De vrije basisscholen van Etikhove en Nukerke waren er gisteren dus als één van de eerste klassen bij om ze ,,in te varen''. Een onvergetelijke gebeurtenis en letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de week.

,,Rivierklassen'', het is een zoveelste variatie op een bekend thema, openluchtklassen: een hele week met klas op stap in bos, aan zee, op het platteland, in de heide of in de sneeuw.

Deze week verbleven de vijfde- en zesdeklassers van Etikhove en Nukerke dus op een boot. Ze voeren over de Schelde en het Centrumkanaal in Henegouwen. Aangezien het landschap er al flink golvend is, dienen de waterlopen heel wat hoogteverschillen te overbruggen. En dus gingen de boten geregeld door sluizen.

In Strépy is er echter een hoogteverschil van 73 meter, en daarvoor werd nu de grootste scheepslift ter wereld gebouwd. Enkele cijfers van de kathedraal van Strépy: kostprijs 647 miljoen euro (26 miljard frank), bakken van 118 meter lang, die op zes minuten tijd stijgen of dalen.


Het moment
Gisteren, om 10.44 uur was het eindelijk zo ver: de drie schepen voeren in de reusachtige lift. Maar wat vonden de kinderen van de doortocht?

,,Die waterbakken waren speciaal, want ik had gedacht dat ze van glas zouden zijn'', zegt Charlotte. Tijdens het stijgen hield Simon de kabels in het oog: ,,Als die touwen (10 centimeter dik) nu klakken , vallen we naar beneden en zijn we dood.''

Charlotte vond bij het vertrek de betonblokken bovenaan net Lego-blokjes: ,,Maar nu we dichterbij komen zijn het Duplo-blokken geworden...''. Viktor vond dat het stijgen wel een ,,kick'' gaf, terwijl Jessica dankbaar besluit: ,,Ik vind het de moeite van 24 jaar werken wel waard...''

Corrigeer

MEER NIEUWS