Onthaalmoeders krijgen steuntje

STEENOKKERZEEL -
Schepen voor sociale zaken, Yvette Luypaert, kreeg van de gemeenteraad groen licht om de onthaalmoeders een geldelijk steuntje te geven. Voor elk kind dat opgevangen wordt, krijgen ze in de toekomst 37,50 euro, met een maximum van 150 euro per onthaalgezin.

Dat bedrag geldt als tussenkomst in de aankoop van speel- en ander basismateriaal als bedjes, lakentjes, relaxen, kinderstoeltjes, parken en dies meer.

,,Onthaalmoeders beschikken nog steeds niet over enige sociale zekerheid. Hun statuut is nog niet geregeld. Daardoor wordt het verzorgen van kinderopvang alsmaar minder aantrekkelijk. De gemeente heeft ook geen eigen kinderopvang. Deze toelage zou voor de onthaalmoeders een hart onder de riem zijn bij het vervullen van hun grote sociale rol'', luidt het argument van de schepen.

Per opgevangen kind kan de onthaalmoeder 37,50 euro aan tussenkomst krijgen. Past ze verschillende kinderen op dan geldt de maximale tussenkomst van 150 euro. Er dienen wel aankoopfacturen voorgelegd als verantwoording van de gedane investering.

Door de opvanggezinnen die aangesloten zijn bij de Dienst voor Opvanggezinnen (DOG) moet een lijst van het aantal opgevangen kinderen met vermelding van leeftijd aan het gemeentebestuur bezorgd worden voor 15 november. Zelfstandige onthaalmoeders moeten een kopie van het coördinatieformulier en een kopie van de overeenkomst met de ouders tegen die gestelde datum indienen.

Deze regeling geldt voor de 27 onthaalmoeders die Steenokkerzeel telt die werken onder toezicht van de DOG evenals voor een tiental zelfstandige onthaalmoeders. Volgens de schepen moet een krediet van 6.000 euro per jaar volstaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS