Maar fietsdiefstallen met 20 % gedaald in Leuven

Vandalisme en drugsgebruik pieken

LEUVEN -
Het aantal fietsdiefstallen in studentenstad Leuven is de laatste twee jaar met twintig procent gedaald. Dat is een primeur in de Leuvense geschiedenis. Andere criminele feiten zoals vandalisme, druggebruik en handtasdiefstallen namen dan weer toe. Ondanks die cijfers blijft Leuven toch een veilige stad in vergelijking met andere centrumsteden.

Volgens criminaliteitscijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek steekt Leuven met kop en nek uit boven alle andere gemeenten in de regio. Logisch ook, want Leuven telt meer bewoners dan de andere gemeenten. Daarbij komen dan nog de 120.000 studenten, die jaarlijks de Leuvense straten bevolken. Die laatsten worden vaak in verband gebracht met vandalisme, maar volgens de politie kan er geen rechtsreeks verband worden gelegd tussen de aanwezigheid van studenten en het stijgende aantal gevallen van brutale vernielingen.


Vooruitgang
,,In de eerste helft van 2002 kregen we 588 meldingen van vandalisme met een piekmoment in maart. Dat is duidelijk een stijging tegenover 2001. Sommigen wijten die stijging aan het nieuwe examensysteem op de universiteit, maar anderzijds merken wij niet meteen een directe link tussen de studentenpopulatie en vandalisme. Studenten zijn zeker niet oververtegenwoordigd als daders. Meer zelfs: sinds we meer communiceren met studenten en bewoners boeken we vooruitgang inzake nachtlawaai en overlast'', aldus Marc Vranckx van de Leuvense politie.

Een ander opvallend cijfer in de statistieken is het gebruik en de verkoop van drugs. Volgens commissaris Burt Orbie van de Bijzondere Recherchedienst blijft de problematiek in Leuven beperkt tot softdrugs. ,,In Leuven raap je geen junkies van de straat, zoals in andere steden. Het is wel een feit dat er meer softdrugs wordt gebruikt in de Leuvense straten. We hebben onze handen vol, om jongeren van 13 en 14 jaar terug op het rechte pad te zetten. De stijging in het druggebruik is allicht te wijten aan de versoepelde houding van de federale regering, maar anderzijds zijn de cijfers nog niet dramatisch.''


Laptop
Tot slot blijkt uit de dagelijkse realiteit dat steeds meer oudere mensen slachtoffer worden van handtasdiefstallen en oplichting. De buurt van Sint-Maartensdal heeft bijvoorbeeld af te rekenen met een onveiligheidsgevoel door recente criminele feiten. De Leuvense politie doet er alles aan om de kleine criminaliteit ook daar onder controle te houden. Er is echter ook goed nieuws te melden. De fietsdiefstallen zijn in de laatste twee jaar gedaald met maar liefst twintig procent. ,,Onze agenten trekken de straat op met een laptop en controleren graveernummers aan de lopende band. Die campagne leverde een primeur op in de Leuvense geschiedenis. Voor het eerst daalden de fietsdiefstallen. Vanaf oktober binden we de strijd opnieuw aan tegen de fietsdieven. De studenten zijn bij deze gewaarschuwd'', besluit Marc Vranckx.

Corrigeer

MEER NIEUWS