Handelsbeurs in Tienen kan kentering brengen

Waalse klant haakt af

TIENEN -
Minder dan vroeger doen Walen hun inkopen in Tienen. De vaststelling komt van Hubert Niclaes, voorzitter van de Tiense handelaarsbond. Met een Dag van Wallonië op 17 september tijdens de handelsbeurs (14 tot 18 september) willen 50 standhouders de Waalse consument weer de weg wijzen naar de winkels in de suikerstad.

Handelaars ondervinden dat minder Walen in Tienen komen winkelen. Cijfers bestaan niet. Een onderzoek vond nooit plaats. Het is gissen waarom ze Tienen de rug toedraaien. De taal speelt geen rol. Tienen manifesteert zich wel als een echte Vlaamse stad, maar de handelaars kennen er genoeg Frans voor onthaal van Walen. Waar tien jaar geleden het klantenbestand tot diep bezuiden de taalgrens reikte, zelfs tot Waver en Hannuit, droogde dat hinterland op. Niclaes merkt een rare evolutie. Ook benoorden Tienen droogt de commerciële invloed op, terwijl die uitdeint in oostelijke en westelijke richting. Handelaars sluiten niet uit dat de nieuwe verkeerscirculatie in het Tiense centrum klanten heeft weggejaagd. Ze vinden hun weg niet meer.


Modeshows
De handelsbeurs tracht het tij te keren. Op de Dag van Wallonië (dinsdag 17 september) zorgt de fanfare van het Waalse Dongelberg (Geldenaken) voor vermaak. Walen mogen gratis binnen. Die van de Tiense buurgemeente Hélécine krijgen zelfs een persoonlijke uitnodiging.

Inwoners van de Tiense randgemeenten Glabbeek, Kortenaken, Linter, Hoegaarden, Boutersem en Lubbeek krijgen gratis toegang op zaterdag 14 september. Hun prominenten en muziekkorpsen zijn van de partij. Die van Landen niet. Tienen wil de handelaars van die stad niet beconcurreren. Zegt Niclaes. Zondag 15 september kijken jong en oud naar modeshows. Maandag 16 september kuieren vijftigplussers gratis rond. 's Avonds bespreken middenstanders de toekomst van de Kazerne en de herwaardering van de Tiense winkelstraten. Misschien komt minister van middenstand Rik Daems luisteren. Op dinsdagavond maken inwijkelingen kennis met het Tiense handelsleven. Woensdagnamiddag 18 september sluit de beurs met een show voor kinderen.


Bouwplannen
De beurs met zigzagcircuit vindt plaats in de Manège en een feesttent aan de Kazerne. Misschien daar voor de laatste keer, want het stadsbestuur heeft bouwplannen voor de site. Volgend jaar een handelsbeurs op de Grote Markt kan, mits de kramers van de dinsdagmarkt niet voor de voeten te lopen. Een jonge garde enthousiaste handelaars wil zoeken naar de goede formule om de Tiense handel nieuw leven in te blazen. Hen wacht veel denkwerk. Invoering van 1-eurobussen naar het winkelcentrum op zaterdag was een poging, maar het experiment mislukte bij gebrek aan reizigers.

  • Toegang handelsbeurs: 3 euro. Handelaars geven bij aankopen voordeelkaarten (2 euro) en gratis toegangskaarten.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS