Stichting Limburgs Landschap herstelt verwaarloosde vijvers

HEUSDEN-ZOLDER -
Begin september startte een gespecialiseerde firma met de heraanleg van drie voedselarme vijvers en met de creatie van een moeraszone in het natuurgebied de Bolderberg. Nadine Moens en Frans Verstraeten van de Stichting Limburgs Landschap vzw stelden gisteren dat de vzw met deze ingrepen nieuwe kansen wil creëren voor bijzonder zeldzame planten.

De inrichtingswerken kunnen gebeuren dankzij Europese steun binnen het LIFE-project ,,Vijvercomplex Midden-Limburg''. Het natuurgebied de Bolderberg (ongeveer 50 hectare groot) maakt deel uit van het vijvercomplex van Midden-Limburg, met zijn 2.500 hectare nog altijd het grootste aaneengesloten vijvergebied van België. De hoge en gevarieerde natuurwaarden bezorgden deze regio dan ook allerhande beschermingsstatuten.

,,Het is daarom nogal logisch dat de Stichting Limburgs Landschap met man en macht werkt aan het natuurbehoud en aan de natuurontwikkeling van dit gebied'', legt Nadine Moens uit. Ze is maar wat blij dat WWF Belgium mee de schouders onder dit project zette.

Het grootste deel van de vijvers in Bolderberg wordt momenteel intensief gebruikt voor viskweek en heeft dan ook een belangrijke economische waarde.

,,Vijvers kopen in functie van de natuur is geen simpele opgave. Om die reden maakten we zoveel mogelijk praktische afspraken met de eigenaars zoals natuurvriendelijk beheer en herstel van verwaarloosde waterpartijen'', merkt Frans Verstraeten op.

Het project dat de Stichting gisteren voorstelde, behoort tot de laatste categorie. ,,Op de plaats waar momenteel nog graafwerken bezig zijn, lagen vroeger vijvers. Na verloop van tijd gebruikte men ze als hooilanden en toen die op hun beurt verwaarloosd werden, begroeiden bomen en struiken de percelen. Binnenkort zijn het opnieuw prachtige vijvers.''

De werken zullen twee weken duren. De Stichting rekent niet alleen op een herstel van de plantengroei, maar ook op de komst van een rijk dierenleven.

Corrigeer

MEER NIEUWS