Luc Levrau over De Karper, een fietsroute en een nieuwe tentoonstelling

,,RAVEELMUSEUM TREKT MEER DAGTOERISTEN AAN''

MACHELEN -
De bezoekers van het Raveelmuseum maken er meestal een dagtrip naar Machelen van. Ze komen niet alleen de kunst van Raveel degusteren maar ze zijn ook geinteresseerd in het gebouw als opvallend architectuurproject. Nadien stellen ze meestal dezelfde vragen: Waar kunnen we hier eten? Wat valt er nog te zien? Wat kunnen we nog doen?'' aldus Luc Levrau, rechterhand van de Machelse kunstschilder.

Wel, er is nieuws: de nieuwe tentoonstelling Schildersgronden komt eraan, er is een Raveelfietsroute in de maak en restaurant De Karper heropent met een nieuwe kok die ,,kunstige menu's'' op het bord wil schilderen.

Restaurant De Karper aan de oude Leiebocht is sinds enkele weken gesloten. De vorige kok verlengde zijn huurcontract niet en vertrekt naar het centrum van Waregem. Op vrijdag 16 november volgt de heropening en ondertussen blikt eigenaar Luc Levrau even terug in de tijd toen De Karper een bekend visserscafé was.


Kermis
,,De herberg werd door drie generaties Van Den Heede uitgebaat. Onder meer door Emma Van Den Heede die er in 1891 werd geboren en er honderd jaar woonde. Na haar dood kocht ik de eigendom. De Karper was een begrip in Machelen: de kermiskramen van Machelen Gulde stonden voor de gevel: de molens, de rietse, de schietschijve, de krachtspelen en nog vele kramen. Dichtbij bracht de overzetboot de mensen over de Leie. Op de zolderkamer schilderde ooit kunstschilder Roger De Backer. Ik dacht er zelfs aan om De Karper om te vormen tot een Raveel-Environment.

Het restaurant mag best een verlengstuk van een artistieke uitstap naar het museum zijn. Achter de authentieke voorgevel herschikten museumarchitect Stéphane Beel en Roger Raveel de gelagzalen tot een decor vol verrassende doorkijken en ruimtelijke invalshoeken. Alles ademt er Raveel. De wanden met litho's en houtsneden, de tafels met Raveelonderleggers en het buitenterras met De Muur der Verbeelding. Kunstig en gezellig tafelen dus.''

De nieuwe kok, Philip Van Onacker (42), stond elf jaar achter het fornuis van de Zwadderkotmolen in Zwalm. Hij geeft De Karper thans een nieuw kleurtje en hij wil er straks zijn ideeën botvieren onder het motto ,,Waar eten kunst is.'' ,,Of omgekeerd'', zegt hij. ,,Ik wil menu's serveren met de kleuren en vormen van Raveel. Laat ons zeggen dat ik ook wil schilderen, maar dan op het bord; met verrassende suggesties van de chef.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees