Jonge Moorselenaar veroordeeld voor elf brandstichtingen in de streek van Roeselare

Vijf jaar cel voor pyromaan

De rechtbank in Kortrijk heeft gisteren Michel C. (23) uit Moorsele veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor elf brandstichtingen in de streek van Roeselare. De gewezen stagiair-brandweerman werd niet onmiddellijk aangehouden. Hij pleegde de feiten tussen augustus en november 2000. De schadevergoeding die C. aan de diverse burgerlijke partijen moet betalen, wordt voorlopig geschat op ongeveer 18.200 euro.

Michel C. heeft van de rechter niet de maxiumstraf gekregen. Voor de feiten waarvan hij beschuldigd werd, kon hij drie tot tien jaar cel krijgen. Zijn advocate Lieve Gadeyne uit Roeselare wou weinig commentaar kwijt bij het vonnis. ,,Ik stel vast dat mijn cliënt is vrijgesproken voor de grootste branden: de Reo Veiling, Ameel Candy World en de woningbranden'', aldus Gadeyne. Ook Michel C. zelf en zijn ouders wilden geen reactie geven bij de uitspraak. ,,We weten niet of hij in beroep gaat. Vraag dat aan zijn advocaat Filip Van Hende'', klinkt het.


Bewijzen
De rechtbank in Kortrijk heeft Charlier veroordeeld tot vijf jaar cel. Voor elf branden vindt de rechter dat er voldoende bewijzen zijn. De grootste branden waarvoor Charlier veroordeeld wordt zijn die bij het golfkartonbedrijf Soenen in Hooglede, de houthandel Delbeke-Carbonez in Roeselare, een runderstal van een boerderij in Roeselare en het lokaal van de kajakclub in Roeselare. Ook voor enkele kleinere feiten en mislukte pogingen wordt Charlier gestraft: een poortje aan de taverne Sterrebos in Rumbeke, twee winkelpanden in het Mammoetcenter, een loods in de Moorseelsesteenweg, een voertuig langs de Brugsesteenweg, een garage in een appartementsgebouw en een poging in de feestzaal van Park Rodenbach.

Bij gebrek aan bewijs werd Charlier vrijgesproken voor de grote branden in de Reo Veiling en bij Cameel Candy World. Ook voor de branden in het scoutslokaal, in een portaal van de NMBS en in twee brievenbussen van woningen, vond de rechter dat er te weinig aanwijzingen waren in de richting van Charlier. Wel was de stagiair-brandweer telkens van dienst of van reserve op die tijdstippen.

Het Openbaar Ministerie vorderde de onmiddellijke aanhouding. Maar een van de advocaten van Charlier replikeerde dat de jongen zich sinds zijn voorwaardelijke vrijlating altijd strikt aan de voorwaarden had gehouden. Hij moest terug bij zijn ouders gaan wonen in Moorsele (vroeger woonde hij in Roeselare, nvdr.), hij moest zich binnen het uur kunnen aanbieden bij het parket en hij mocht tussen 20 uur en 8 uur de woning niet verlaten. ,,Hij was op alle zittingen van de rechtbank aanwezig en heeft ondertussen vast werk. Geen enkel element wijst erop dat hij zich aan zijn straf zou onttrekken'', pleitte de advocate. Na een schorsing besliste de rechtbank dat Charlier niet onmiddellijk werd aangehouden.


Bekentenissen
Op 18 juni 2002 legde Michel C. voor het eerst bekentenissen af over zes kleine brandstichtingen. Meer dan anderhalf jaar had hij volgehouden dat hij onschuldig was. Hij was al een zestal maanden stagiair bij de brandweer van Roeselare toen de reeks brandstichtingen begon. Tijdens het verdedigingspleidooi in juni 2002 zei zijn advocaat Filip Van Hende dat Charlier al vanaf zijn dertiende droomde om brandweerman te worden. ,,Hij kickt niet op vernietiging, maar op blussen'', aldus Van Hende. De advocaat hoopte toen dat de jonge Moorselenaar er zou vanaf komen met probatievoorwaarden en begeleiding van een psychiater. Van Hende was gisteren niet op de rechtbank en was ook niet bereikbaar voor een reactie.

Corrigeer

MEER NIEUWS