Instorting grotten slaat gigantisch gat in Misweg Zussen

Angst bij bewoners Misweg neemt toe

ZUSSEN -
Een instorting in het grottenstelsel veroorzaakte gisterochtend een gigantisch gat in de Misweg in het centrum van Zussen-Riemst. Ongeveer twintig vierkante meter van het wegdek kwam acht meter dieper terecht waardoor een lek in de waterleiding ontstond. Schepen van Openbare Werken Stratermans gaf onmiddellijk opdracht om het gat opnieuw op te vullen maar de geschokte bewoners van de Misweg willen meer afdoende maatregelen.

Christian Biesmans die vlakbij de instorting woont, werd omstreeks drie uur uit zijn slaap gehaald door drie korte slagen. ,,Onmiddellijk nadien hoorde ik een geruis alsof het stortregende. Ik ben aan het raam gaan kijken en merkte het zwarte gat op. Mijn eerste reactie was de hulpdiensten bellen. Daarop ben ik naar mijn moeder die aan de overkant van de straat woont gerend. Om te voorkomen dat er iemand in het gat zou sukkelen heb ik vervolgens mijn auto in het midden van de rijbaan geplaatst. Ondertussen waren ook alle buren op straat gekomen.''

Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst zette de straat af. Een ingenieur van de stad en twee grottenlopers werden ingeschakeld samen met de mensen die de nutsvoorzieningen moesten nakijken. Alleen de waterleiding bleek beschadigd. De gasleiding en de electriciteitskabels vertoonden geen scheuren.


Weinig druk op waterleiding
Gemeentearbeiders begonnen de opening gistermogen op te vullen met breekzand. Volgens schepen Gerard Stratermans is het niet uitgesloten dat het lek in de waterleiding er al eerder was. ,,Mogelijk is dit mee de oorzaak van de grondverzakking. Bewoners verderop in de straat kloegen immers al langer dat er te weinig druk op het water zat'', haalt de schepen aan.

De toegestroomde buurtbewoners reageren gelaten. Zij zijn opgegroeid met de mergelgrotten en leerden leven met het risico van instortingen, toch groeit de angst voor zwaardere ongevallen. Het antwoord van de schepen neemt hun onrust dit keer niet weg.

,,Drie jaar geleden is ongeveer op dezelfde plaats al een instorting geweest'', weet Christian Biesmans. ,,Toen was het minder erg en werd het gat ter controle verder open gemaakt. Ondanks dat ik gemeld heb dat er ook een open gang te zien was, beginnen ze nu gewoon met het gat dicht te gooien, de gang laten ze open. De huizen vertonen hier al allemaal scheuren in de gevels. Wacht het bestuur misschien om in te grijpen tot er eens een gevel mee in een opening verdwijnt. Als dat hun bedoeling is, zullen ze op deze manier vroeg of laat hun zin wel krijgen. Als wij `s nachts iets horen, vragen wij ons bang af wat er aan de hand is. Het bestuur slaapt echter in alle rust. Je weet waar het begint, maar niet waar het stopt. Vorig jaar ging het om een bietenveld, vlakbij de Waterstraat, nu hier, waar de volgende keer?''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees