Het verdronken vliegveld herleeft in boek

KEERBERGEN -
Rondom het 12 hectare grote meer van Keerbergen staan er tal van schitterende villa's verborgen in het groen. Tot 40 jaar geleden zag dit stukje Keerbergen er helemaal anders uit. Op de plaats waar nu het meer ligt, daar bevond zich een luchthaven. Auteur en luchtvaartliefhebber Frans Van Humbeek bracht alle stukjes van de verdronken geschiedenis samen in het boek ,,Het verdronken Vliegveld van Keerbergen''.

Samen met de Keerbergse Heemkundige Kring ,,De Botermolen'' reconstrueerde Frans Van Humbeek het verhaal van het vliegplein dat actief was 1932 en 1963. ,, De bewoners die weten dat op de plaats van het meer ooit een vliegplein lag zijn op één hand te tellen. Zelfs in de luchtvaartkringen is er bijzonder weinig geweten over het vliegveld en over Cogea, de belangrijkste luchtvaartfirma die er actief was", zegt de auteur. ,, Dit bijna vergeten stukje luchtvaart maar ook dorpsgeschiedenis wordt nu vastgelegd in dit boek om nooit meer verloren te gaan.''

Het boek ,,Het verdronken vliegveld van Keerbergen'' brengt een aangename combinatie tussen luchtvaarttechniek en plaatselijke heemkunde. Frans Van Humbeek brengt de verhalen van Keerbergenaars en piloten die het vliegveld nog goed hebben gekend.

Het boek bevat eveneens een schat aan nooit eerder uitgegeven originele foto's en archiefstukken. Vooral de foto's van en door Duitse soldaten tijdens de bezetting zijn uniek. Duitse oorlogsarchieven blijven tot op vandaag vaak angstvallig afgeschermd van de buitenwereld. ,, Tijdens de tweede wereldoorlog werd het vliegveld tijdelijk gebruikt door een verkenningseenheid van de Luftwaffe. Daarna kwam er ook nog een Amerikaanse 50ste artilleriebrigade, die Antwerpen moest verdedigen tegen de V-1 en V-2 aanvallen'', vertelt Van Humbeek. (VTT)

Info:,,Het verdronken vliegveld van Keerbergen'' is een uitgave van Uitgeverij Het Streekboek, telt 144 pagina's en 250 foto's en afbeeldingen.

Vanaf 13 december te koop bij Standaard boekhandel Haacht en Vilvoorde en bij boekhandel Elder in Keerbergen. Bij elke Standaard boekhandel eveneens te bestellen (ISBN 907649505X). Prijs: 32 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees