Raad van State vernietigt milieuvergunning aardappelverwerkend bedrijf

Willequet mag geen kroketten meer bakken

KWAREMONT -
De Raad van State vernietigt de milieuvergunning van de NV Willequet ter regularisatie van een uitbreiding. Het bedrijf mag daardoor geen kroketten meer voorbakken. Hiermee haalt het buurtcomité na een lange reeks beroepsprocedures het gelijk aan haar kant. Het comité zal er de komende maanden op toezien dat het arrest van de Raad van State wordt opgevolgd.

De voorbije jaren is al heel wat te doen geweest rond de NV Willequet. Al jaren ijvert het buurtcomité Eisdale stappen voor ,,betere leefomstandigheden in hun buurt''. Zij vinden dat het bedrijf niet thuishoort in een natuurgebied. Het bedrijf van zaakvoerder Philippe Willequet werd opgestart in 1988. Nog tot 2011 beschikt het aardappelverwerkend bedrijf over een exploitatievergunning voor onder andere een productielijn voor het schillen en koken van aardappelen en het maken van puree.

In de loop der jaren breidde de zaakvoerder zijn bedrijf echter fors uit, onder andere met voorbaklijnen. In 1998 vroeg zaakvoerder Willequet een milieuvergunning ter regularisatie van deze uitbreiding. In november 1998 leverde de bestendige deputatie die af. De omwonenden gingen hiertegen in beroep bij minister Kelchtermans. Ondanks de milieuhinder, bevestigde die de eerder genomen beslissing van de bestendige deputatie.


Raad van State
De klagers bleven niet bij de pakken zitten en trokken naar de Raad van State. In april 2000 kregen de buurtbewoners het gelijk de eerste keer aan hun kant. De Raad van State achtte de aangevoerde aspecten voldoende om de milieuvergunning te schorsen. De raad baseerde zich onder andere op de doordringende ,,frietgeurstank'', zoals aangehaald door het buurtcomité en achtte de geluidshinder, veroorzaakt door koelwagens, koelsystemen en productielijnen voldoende bewezen.

Ondanks de schorsing van de milieuvergunning bleef het bedrijf echter verder werken. Nu de Raad van State de milieuvergunning voorgoed vernietigd heeft, mag het bedrijf de activiteiten waarvoor zij geen vergunning op zak heeft, zoals het voorbakken van kroketten, niet meer uitvoeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees