Courtisane verleidt met kortfilm

GENT -
Courtisane , het Gentse kortfilmfestival, is in vergelijking met de eerste editie vorig jaar flink gegroeid. Het duurt nu drie dagen in plaats van twee en heeft er een extra luik voor videokunst bij. Op 15, 16 en 17 mei vibreert gasthuis Victoria onder experimentele en verhalende kortfilms uit binnen- en buitenland. Live muziek, zomerse cocktails en hapjes allerhande houden er de sfeer in.

Marie Logier van vzw Courtisane: ,,In België worden er meer kortfilms geproduceerd dan getoond. Na één of twee voorstellingen verdwijnen ze in het archief en niemand ziet ze nog terug. Wij willen de kortfilm in alle vormen en tussenvormen bij de mensen brengen.''

Ze kijkt met trots terug op de vorige editie, met uitverkochte zalen, een uitgelaten, zomers sfeertje en tevreden filmliefhebbers. ,,Gentenaars nemen niet meteen de trein naar Brussel of Leuven om kortfilms te bekijken. Maar geef hen een aanbod in Gent en ze vinden hun weg wel.''

Twee dagen bleken vorig jaar niet voldoende om alle bezoekers een plaatsje in een van de filmzalen te verzekeren. Nu wordt elke kortfilm minstens twee keer vertoond. Drie dagen lang kunnen bezoekers zappen tussen fictie, documentaire, experimentele film en video-installaties.

Onder de noemer Trafic worden verhalende kortfilms vertoond. In Motorik ligt de klemtoon op experiment. Vrijdagavond worden twee experimentele films opgeluisterd met liveconcerten.

Naar de kortfilms kijken doe je vanuit bizarre fauteuils in de gebouwen van Victoria. Op het Fratersplein herbergen vier containers dromerige video-installaties. Ook in het Caermersklooster, even verderop, wordt videokunst getoond.

Het festival sluit af met de uitreiking van de prijs voor de beste kortfilms en video's -- een duwtje in de rug voor de Belgische filmmakers.

  • Courtisane Kortfilmfestival, op 15 mei (van 17 tot 23 u.), 16 mei (van 14 tot 23 u.) en 17 mei (van 14 tot 21.30 u.) in Victoria, Fratersplein 7 in Gent. Tickets aan de kassa: 3,5 en 6 euro (afhankelijk van uw keuze), video-installaties gratis. Info: www.courtisane.be
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS