Gemeenteraad Kortrijk keurt nieuw mobiliteitsplan goed

Opnieuw anders rijden in binnenstad

KORTRIJK -
De verkeerssituatie in het centrum van Kortrijk wijzigt straks ingrijpend. De gemeenteraad heeft maandagavond een gewijzigd mobiliteitsplan goedgekeurd, Agalev en VLD onthielden zich. Zo kan je niet meer vanop de Grote Markt naar de Rijselsestraat en wordt de rijrichting in de Groeningestraat omgekeerd.

Er is heel wat tijd in gestoken en heel wat over gedebatteerd, zei waarnemend burgemeester Frans Destoop aan de protesterende VLD. Destoop: ,,Het is belangrijk dat er keuzes zijn gemaakt en dat er een circulatieplan is. Niemand zegt daarenboven dat het voor eeuwig is.''

Dat de tunnel ter hoogte van de Doorniksepoort straks in beide richtingen opengaat, was al bekend. De twee zijwegen langs de tunnel (kant Doorniksestraat) worden behouden voor het gemengd verkeer van voetgangers en fietsers. In de Doorniksestraat wordt het beperkt eenrichtingsverkeer tussen Schouwburgplein en Doorniksepoort vervangen door twee rijrichtingen.

De lichten verdwijnen er en de voorrang-van-rechts-regeling geldt, trouwens ook verderop aan de Grote Markt. Op het Schouwburgplein zelf komt tweerichtingsverkeer (laad- en loszone en de vijf parkeerplaatsen verdwijnen), maar links afslaan naar de Doorniksestraat is niet toegelaten.


Grote Markt
Links afslaan naar de Rijselsestraat vanop de Grote Markt zal evenmin nog kunnen. Je moet dus richting Onze-Lieve-Vrouwstraat en Groeningestraat. Bussen en zo mogen de stad blijven inrijden, maar niet koning auto. Die kunnen nu wel weer richting Plein, waar alle verkeer is toegelaten. Daarom verdwijnen in de Groeningestraat 28 parkeervakken. Het busverkeer, de hulpdiensten die de stad binnenrijden, krijgen voorrang.

Ten slotte: omdat de Broelbrug eigenlijk te veel wordt gebruikt, komt er in de Guido Gezellestraat tussen de Broelbrug en de Handboogstraat beperkt eenrichtingsverkeer richting Handboogstraat.

Wanneer de gewijzigde verkeerssituatie ingaat, is nog niet duidelijk. Het zal in ieder geval niet voor 11 juli gebeuren, de dag waarop de tunnel feestelijk opengaat. Trouwens, in de Doornikstraat is men nog volop aan het werk.

Over het al of niet afschaffen van parkeerplaatsen op de Grote Markt is er nog geen duidelijkheid. ,,Geen sprake van'', zegt de VLD via Vincent Van Quickenborne. ,,En als wij de kans krijgen om te besturen, herstellen wij onmiddellijk de noord-zuidas. Die is nu doorgeknipt.''

Corrigeer

MEER NIEUWS