Politierechter veroordeelt stomdronken provinciaal SP.a- fractieleider

Alweer Brugse politicus in opspraak


Jean-Claude Laurent (60), sinds jaar en dag fractieleider voor de SP.a in de West-Vlaamse provincieraad, is gisteren door de Brugse politierechtbank veroordeeld wegens zware dronkenschap achter het stuur. Hij moet een boete van 1000 euro betalen, waarvan de helft met uitstel. Hij krijgt een maand rijverbod.

De feiten dateren al van 7 maart 2000. Na een zakendiner in Damme botste een dronken Laurent tegen de auto voor en achter hem toen hij zijn parkeerplaats probeerde te verlaten. De eigenaar van een van de wagens wilde geen minnelijke schikking aanvaarden en riep de politie erbij. Die nam een alcoholtest af. Laurent had 2,86 promille alcohol in het bloed.

Laurents veroordeling valt slecht: vijf dagen voor de verkiezingen en één dag nadat de Brugse schepen Doris De Neve (SP.a) gedwongen werd tot ontslag na een ongeval met vluchtmisdrijf, in beschonken toestand. Het valt af te wachten op hoeveel politiek mededogen Laurent zal kunnen rekenen. De Brugse SP.a stelde eerder deze week al dat haar mandatarissen een voorbeeldfunctie hebben en zich daar ten allen tijde naar moeten gedragen.

De Brugse SP.a-fractieleider André Van Nieuwkerke slaakte gisteren alleszins een diepe zucht: ,,We waren niet op de hoogte van Laurents veroordeling. Onze mensen moeten toch stilaan beginnen beseffen dat zij de klok rond publieke figuren zijn.'' Van Nieuwkerke verwacht intern voor Laurent gevolgen, ,,al is het aan de provinciale SP.a-fractie om te beslissen.''


Verzachtende omstandigheden
Laurent reageerde gisteren zwaar aangeslagen omdat zijn veroordeling alsnog uitlekte en roept verzachtende omstandigheden in. ,,Ik ben geen misdadiger, heb niemand pijn gedaan, pleegde geen vluchtmisdrijf. Ik was op het ogenblik van de feiten zelfs niet aan het rijden en ik handelde niet in mijn hoedanigheid van politicus. Bovendien was ik niet in de mogelijkheid om niét met mijn eigen wagen naar huis te rijden.'' (MCa/CG)

Corrigeer

MEER NIEUWS