Faillissement wasserij kost drieëntwintig banen

BRUGGE -
De bekende natte wasserij St.-André Ryde in de Lange Molenstraat 13 in Sint-Andries is failliet. Het bedrijf legde maandag de boeken neer. Drieëntwintig werknemers (19 arbeiders en 4 bedienden) verliezen hun baan.

Als curator is Johan Mermuys aangesteld. Hij zoekt een overnemer. St.-André Ryde is een familiebedrijf met een lange traditie. De huidige bedrijfsleider, Joris Ryde legde de boeken neer.

,,Het gaat economisch niet goed in de wasserijsector. St.-André Ryde ging over de kop als gevolg van de moordende concurrentie onder de kleinere wasserijen in de streek'', zegt ACV-secretaris Textiel Marc Vandenberghe. ,,De bedrijven doen elkaar de duvel aan om de was van een restaurant en hotel binnen te rijven. Ze werken tegen dumpingprijzen. Wie niet mee kan, moet eruit. De grote wasserijen rijven de grote klanten binnen als ziekenhuizen en grote rusthuizen, de kleinere vechten voor wat over is.''

St.-André Ryde was vooral actief in horeca en kleinere rusthuizen. Volgens Mermuys heeft uiteindelijk de zware personeelskost de wasserij de das omgedaan. Bij St.-André werkten vooral ongeschoolde vrouwelijke arbeiders. (MCa)

Corrigeer

MEER NIEUWS