Werknemers niet eens met collectief ontslag in plaatslagerij

Personeel Noordermetaal in Veurne legt werk neer

VEURNE -
Het personeel van Noordermetaal in Veurne ging gistermorgen niet aan de slag. De werknemers van het metaalverwerkend bedrijf waren het niet eens met de voorwaarden van het collectieve ontslag in de plaatslagerij. Na onderhandelingen gingen ze 's namiddags weer aan het werk.

De bedrijfsleiding sluit de plaatafdeling om financiële redenen. ,,Over de modaliteiten van het collectieve ontslag kunnen we praten. We weten dat dit familiebedrijf geen goudmijn is'', zeggen Carlos Senaeve en Roland David van ACV en ABVV-metaal. ,,Maar het bedrag voor de sociale begeleiding dat de directie voorstelt, is te klein. Daar kunnen we nauwelijks op toegeven.

,,Er is meer'', aldus algemeen directeur Dirk Sillis. ,,Iedereen moet zijn opzegtermijn uitdoen, terwijl de raad van bestuur zegt dat de plaatafdeling elke dag met verlies werkt. Wat voor zin heeft dat? Alleen wie een nieuwe werkgever heeft, mag vertrekken.''

De afdeling handelsijzer van Noordermetaal blijft bestaan. Wellicht om die klanten niet weg te jagen, aanvaardt het bedrijf ook nog orders voor de verlieslatende plaatslagerij. Daarom eist de directie dat het personeel nog iedere dag komt werken.


Akkoord met voorstel
De vakbonden voerden de hele voormiddag onderhandelingen met de raad van bestuur. Het personeel kon zich uiteindelijk vinden in een voorstel waarbij beide partijen hun eisen afzwakten. 's Namiddags ging het personeel weer aan het werk.

Elf van de 17 arbeiders van de plaatafdeling kijken aan tegen een naakt ontslag. De vier bedienden voeren nog besprekingen. In Noordermetaal werken 36 mensen.

Corrigeer

MEER NIEUWS