Parket vordert vijf jaar cel voor twintig zware inbraken

Dieven teisteren Westkust en Westhoek


,,Als ik nog langer de cel in moet, dan maak ik hem (de rechter, nvdr.) uit voor 'racist''', had een van de Marokkaanse betichten voor de zitting van de correctionele rechtbank in Veurne gemeld. Niet de rechter, maar openbaar aanklager Hilde Bognez wil hen echter zien hangen: ,,Het is een regelrechte schande voor onze streek. Vooral Sidi Bilal R., Diego V. en Sidi Gaffart R. vonden er niks beters op dan onze streek nacht na nacht te teisteren. Hardwerkende zelfstandigen -- er zijn ruim 20 feiten bekend -- waren hun slachtoffer.''

Dat de feiten grof waren en na de inbraak al gestolen werd wat draagbaar was, bewijzen de schadeclaims, die oplopen tot ruim 22.000 euro in bijvoorbeeld café Lokomotiefje in Koksijde alleen.

De drie kopstukken namen in de Westkust en Westhoek deel aan 10 tot 15 dergelijke inbraken, een aantal mislukte kraken, wat gewone diefstallen en verborgen de buit. Ze vonden in de Bruggelingen Michel V.S. en Guy V.A. hun helers en waren in zware inbraken in de buurt van Brakel vergezeld van broer Sidi Adil R. en schoonbroer Raymond H., waar ze weer de andere helers Hussain A. en Mohammad S. vonden, stelt het openbaar ministerie.

Openbaar aanklager Bognez vorderde zware straffen: 5 jaar gevangenis voor elk van de drie kopstukken, 1 jaar voor de Brugse helers en de stelende familieleden en 6 maanden voor de Brakelse afnemers. De verdedigende advocaten konden, vermits hun klanten alle feiten toegaven, niks anders dan te pleiten voor een tweede kans voor de Brussels-Marokkaanse bende, allen tussen 18 en 22 jaar. De drie kopstukken zitten al 3 maanden in de cel. ,,Trois mois de prison... je trouve que c'est assez'', besloot een van de broers Regragui.

Dinsdag beslist rechter Raes of hij het daar mee eens is.

Corrigeer

MEER NIEUWS