Staking bij DHL in Katelijne

KATELIJNE -
Bij DHL in Katelijne is gisteren gestaakt, nadat eerder al het werk werd neergelegd bij de DHL-vestiging in Ternat, onderdeel van het voormalige transportbedrijf Van Gend & Loos. Het personeel is bang dat de vestiging wordt gesloten.

De staking bij DHL in Ternat, die maandagavond spontaan van start ging, is gisteren uitgebreid tot andere voormalige vestigingen van Van Gend & Loos in Mechelen, Ieper en Opglabbeek. Overal werden de toegangen tot het bedrijf geblokkeerd door stakersposten.

Aanleiding tot de staking is de onrust bij het personeel over de gevolgen van de fusie die het moederbedrijf Deutsche Post in de Benelux wil doorvoeren van de transportbedrijven Van Gend & Loos, DHL en Danzas, die het de afgelopen jaren opkocht. Sinds 1 april opereren de drie bedrijven wereldwijd onder de naam DHL. Alle Van Gend-filialen zouden de deuren moeten sluiten, met uitzondering misschien van Grimbergen. Bij Van Gend & Loos werken in ons land zo'n 700 mensen, van wie de helft in Ternat.

,,Wij verwerpen deze sluitingen en eisen werkzekerheid voor het personeel en garanties tegen afdankingen'', aldus vakbondssecretaris Jan Dereymaeker (LBC) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. ,,De onzekerheid bij zowel chauffeurs als bedienden is bijzonder groot. Zelfs als er geen afdankingen komen, is het voor velen niet evident elders aan de slag te moeten''.

Op uitnodiging van Ad Ebus, afgevaardigd bestuurder van DHL Benelux, overlegden vakbonden en directie gisternamiddag over het sociaal conflict. Ebus eiste eerst dat de werknemers het werk zouden hervatten, maar de vakbonden gingen daar niet op in. De actie werd pas 's avonds om 22 uur afgeblazen. (Belga)

Corrigeer

MEER NIEUWS