Katelijne kampioen in compost

KATELIJNE -
In heel het arrondissement Mechelen is er geen enkele gemeente die kan tippen aan Sint-Katelijne-Waver als het over afvalvoorkoming gaat. Elk jaar blijft het restafval er dalen, vooral dankzij de inzet van de compostmeesters.

In vijf jaar tijd is het restafval in de gemeente gehalveerd, vooral omdat het aandeel groente- en tuinafval in de huisvuilzakken fors is geslonken. ,,De cijfers die we in 2002 konden voorleggen, waren onze doelstelling voor 2007. Ons composteringsproject is dus echt een succes'', zegt burgemeester Vercammen trots. De compostmeesters van de gemeente werden dan ook in het zonnetje gezet bij de onthulling van een informatiebord aan de Midzeelhoeve, waarop de afvalcijfers prijken. Het is ook daar dat de demostand van het composteren is ondergebracht.

De compostmeesters van Katelijne zijn trouwens niet van plan bij een halfvolle zak te blijven zitten. Ze willen de afvalcijfers nog meer naar beneden krijgen. Ze konden in de gemeente al 1.445 compostvaten aan de man brengen en 611 installaties met paal en draad. Voorts begeleiden ze dagelijks scholen, brengen ze voortdurend informatie over en volgen ze ook geregeld nascholing om op de hoogte te blijven.

In 1997 telde Katelijne 202 kg restafval per inwoner. In 2002 was dat nog 124 kg. Dat is het beste resultaat in heel de regio. Bovendien dalen ook de cijfers van alle andere soorten afval. Een sterke prestatie. Compostmeester Theophiel Meulders stelde in zijn toespraak: ,,In Katelijne hebben de burgers geleerd wat vroeger de boeren al konden''. (FSM)

Corrigeer

MEER NIEUWS