Roemenen plegen duizend inbraken

ANTWERPEN -
De federale recherche heeft een Roemeense bende opgerold, in Vlaanderen verantwoordelijk voor minstens duizend inbraken. De reusachtige buit werd onder het mom van hulpgoederen naar Roemenië gesmokkeld. De bende kraakte ook parkeermeters en pleegde gauw- en winkeldiefstallen. Tien kopstukken zijn aangehouden, een twintigtal verdachten meteen gerepatrieerd.

De Antwerpse federale recherche boekte in 2001 al successen tegen Albanese en Joegoslavische inbrekersbendes. ,,Maar we stelden vast dat het vacuüm snel door Roemenen werd opgevuld. Door de afschaffing van de visumplicht in diezelfde periode geraakten ze makkelijk tot in België'', legt commissaris Matty Balthau uit.


Buit in appartement
De Roemenen opereerden vanuit de Scheldestad, maar pleegden hun inbraken in heel Vlaanderen, tot zelfs in het Nederlandse Tilburg. Met behulp van de Nederlandse politie kon die vertakking in april 2002 worden opgerold. Dat leidde tot 15 aanhoudingen en het oplossen van 240 woninginbraken. In mei vorig jaar rolde de Antwerpse federale recherche de rest van de inbrekersbende op.

Daarbij ontdekten de speurders in Deurne een appartement dat volgestouwd was met buit. ,,Van juwelen tot droogkasten en 100 m 2 laminaat parket'', weet commissaris Balthau. ,,Onder het mom van hulpgoederen gingen de gebruiksvoorwerpen naar Roemenië. Juwelen en goud waren in Antwerpen al te gelde gemaakt.'' De verschillende invallen leidden tot de aanhouding van zeven kopstukken.


Opnieuw opgedoken
Het andere deel van de Roemeense bende -- dat in het Antwerpse vooral parkeermeters kraakte en gauw- en winkeldiefstallen pleegde -- verdween na die politieactie een tijdje uit beeld. ,,De afgelopen weken ontvingen we echter signalen dat deze dievenbende opnieuw was opgedoken. Daarom hebben we meteen preventief ingegrepen'', legt Matty Balthau uit.

Tijdens verschillende huiszoekingen pakten speurders de drie kopstukken van die laatste bende op. De drie zijn aangehouden. 21 Roemenen zijn meteen naar hun thuisland gerepatrieerd. ,,Zij denken in de toekomst wel twee keer na vooraleer ze opnieuw naar Antwerpen komen. Sommige Roemenen waren pas de dag voor hun arrestatie hier gearriveerd, een duur betaalde overtocht.''

Dat afschrikeffect is ook te merken aan het aantal inbraken. ,,Sinds we van deze bendes een prioriteit maakten, daalden de inbraken in het arrondissement Antwerpen met zo'n 1.000 per jaar, van 9.000 feiten in 2000 tot ongeveer 7.000 in 2002'', besluit Balthau. (WER)

Corrigeer

MEER NIEUWS