Een op drie stembureaus nog niet vol

ASSE -
In het kanton Asse is gemiddeld een op drie voorzitters van de stembureaus nog steeds op zoek naar bijzitters voor de verkiezingen van zondag. Een ander deel beschikt over het ,,juist gepast'' aantal mensen.

De moeilijkheden om de tafels van de bijzitters gevuld te krijgen zijn natuurlijk een landelijk verschijnsel, maar in het kanton Asse zijn ze ditmaal opmerkelijker dan anders. Vorige donderdag mondde in Dilbeek een vergadering, waarop 22 van de 32 voorzitters aanwezig waren, uit op een grote klaagzang.

Een eigen steekproef bij een aantal voorzitters leerde dat slechts weinigen al zeker zijn dat er zich geen problemen zullen stellen. Bij een meerderheid zijn er meer afzeggingen dan toezeggingen, terwijl een kwart van de aangeschrevenen zelfs helemaal niet antwoordt.

Opmerkelijk is, volgens een voorzitter, dat ook de gemeente Dilbeek meedoet aan het uitschrijven van attesten. Zo verklaarde iemand niet te kunnen zetelen ,,omdat zij zondag 18 mei van 10 uur tot 11.30 uur moet werken op het gemeentehuis''. Of het zou iemand moeten zijn die de lunchpakketten voor de anderen gaat klaarmaken.

Vrijwel hetzelfde verhaal in Asse, al leken de meeste voorzitters daar al een tikkeltje geruster. Een nieuweling in het vak, als voorzitter van een stembureau welteverstaan, moest liefst dertig brieven sturen aan kandidaat-bijzitters (tegenover 10 of 12 bij de meesten). Twintig van de dertig kwamen terug met excuses, drie bleven onbeantwoord. In Zellik stelt zich het probleem van de vele Franstaligen. Wettelijk moet men er ,,Nederlandskundig'' zijn om als bijzitter te zetelen, maar nogal wat voorzitters gaan die regel naar eigen zeggen ,,lichtjes overboord gooien''.


Ook problemen in Liedekerke
Ook grote problemen lijken zich in Liedekerke af te spelen. Verrassend, want daar deed het gemeentebestuur al een extra geste door bovenop het wettelijke zitgeld nog een cadeaucheque van 25 euro te schenken aan wie in een kiesbureau moet zetelen. De impact van die maatregel blijkt nihil. Uit een steekproef bij zes van de elf voorzitters blijkt dat twee van hen nog met de handen in de haar zit. Twee andere hadden ,,geen klagen'' en de anderen hopen dat ,,iedereen die toezegde ook komt opdagen, want 't zal nipt zijn''.

Iwein Van Driessche, die als plaatsvervangend vrederechter de kiesverrichtingen in het kanton Asse leidt, bevestigt de moeilijkheden, al heeft hij nog geen cijfers. ,,Het aantal voorzitters dat de samenstelling van zijn bureau al meedeelde is miniem. Er wordt meer en meer aangedrongen dat het parket ook bij ons zou optreden tegen de vele afmeldingen of het niet antwoorden op een uitnodiging. Al heb ik de indruk dat de mediaberichtgeving uit Mechelen de zaak al ten goede heeft beïnvloed'', aldus Van Driessche. (RDS)

Corrigeer

MEER NIEUWS