Eerherstel voor Cardijn

HALLE -
Kardinaal Cardijn krijgt in Halle eerherstel. Nadat vandalen het standbeeld eind oktober vorig jaar zwaar beschadigden, herrijst Cardijn op Hemelvaartdag opnieuw. Het bronzen kunstwerk is hersteld en krijgt op donderdag 29 mei zijn plaats op het pleintje voor het oud-Jezuïetencollege terug.

Kunstenaar Luc Van Ruysevelt herstelde het beeld. Hij maakte het robuuster en krijgt een betere verankering. De herstellingskosten liepen op tot 8.609 euro, die de stad Halle betaalt. De aanpassingen aan het beeld en de sokkel (3.388 euro) betaalt de Cardijnstichting.

,,Het nieuws van de vernieling van onze Cardijn kwam bij veel mensen in Halle hard aan'', zo vertelt voorzitter van de Cardijnstichting Guy Tordeur. ,,Hier werd niet alleen een standbeeld onderuit gehaald maar ook het symbool van de rechtvaardigheid en het opkomen voor de kleine man. De beslissing om het beeld zo snel mogelijk terug te plaatsen, was vrij vlug genomen''.

De tweede onthulling van het standbeeld van Cardijn in de Cardijnstraat in Halle gebeurt niet toevallig op 29 mei. Hemelvaartdag is ook het feest van Rerum Novarum, de pauselijk encycliek uit 1891 die het begin inluidde voor veel verbeteringen van vaak ellendige arbeidsomstandigheden en waar Cardijn zelf veel inspiratie uit putte. De onthulling gaat gepaard met de nodige feestelijkheden. De onthulling gebeurt om 11.30 uur. (IDH)

Corrigeer

MEER NIEUWS