Weinig ambiance verwacht tijdens verkiezingsnacht

HASSELT -
Jarenlang hadden alle politieke partijen een partijlokaal waar het de place to be was tijdens de verkiezingsnacht. Nu is dat wel even anders. Kandidaten en sympathisanten staan voortdurend met gsm en sms in verbinding met elkaar. De gezelligheid van de rokerige lokalen is ver zoek.

We herinneren ons nog zeer goed de taferelen die tijdens de verkiezingsavond en -nacht plaatsvonden in de partijlokalen. Kandidaten, plakkers, partijleden en vrienden troepten er na de verkiezingen samen om zo vlug mogelijk de eerste uitslagen van hun favoriete partij te vernemen. In heel wat gevallen had je als communicatiemiddel enkel een tv-toestel en een paar telefoons aan de muur.

Verder werd er gedronken, gediscussieerd, gepronostikeerd en wat gegeten. Met andere woorden: er hing steeds een gemoedelijke, maar bijwijlen toch spannende sfeer in die lokalen.


Lokalen zijn secretariaten
Vandaag worden die lokalen best secretariaten genoemd. De speciale verkiezingssfeer is er ver zoek. Een rondvraag leerde ons dat omzeggens alle partijen nog altijd beschikken over een centraal secretariaat, maar zelfs dat is bij een aantal partijen geen vanzelfsprekendheid.

,,Kom maar langs'', kregen we herhaaldelijk te horen. ,,We zorgen wel voor een stoel en een pintje bier. Maar we kunnen je ook mailen en faxen. Bovendien zijn we steeds per gsm bereikbaar.'' En wat de opkomst van sympathisanten betreft, moeten we ons zeker niet teveel voorstellen. De kandidaten blijven ergens in hun gemeente en de kopstukken verblijven in Brussel op een nationaal secretariaat.

Van een echte samenkomst is geen sprake. Of het zou na middernacht moeten zijn, als de overwinnaars al gekend zijn. ,,Dan zakken die natuurlijk af naar hun gemeente om te vieren. Maar dan is dat ook echt om te vieren; niet om prognoses te doen of om commentaren te leveren. Dat gebeurt nationeel in Brussel.''

Ook wat de verkiezingen betreft, zijn we blijkbaar toe aan een nieuw tijdperk. Wat moet dat worden als we straks via het internet kunnen stemmen?

Corrigeer

MEER NIEUWS