Prachtige oldtimers op stap door het Torhoutse Houtland

,,Tocht van de vriendschap''


Zowat 160 wagens, alle gebouwd voor 1940, rijden op 15 augustus langs pittoreske wegen door het Houtland. De oldtimer-kastelentocht is een groot folkloristisch en kleurrijk evenement geworden met deelnemers uit Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Engeland en uit eigen land. 's Lands grootste evenement in zijn soort wordt opnieuw de ,,tocht van de vriendschap''.

Organisator André Riemaecker en zijn vrienden van de Torhoutse oldtimerclub (TOC) hopen op goed weer voor de 550 mensen die de tocht meemaken, voor de 75 vrijwilligers die voor een feilloos verloop instaan, voor de duizenden kijklustigen langs het traject.

Sinds 1980 toeren de wagens jaarlijks op halfoogst door het Houtland. ,,Het oldtimer-sprookje begon met twintig wagens, alle gebouwd voor 1940. Ik organiseerde de tocht samen met de voetbalvereniging van de Rozeveldwijk de Rozeveldvrienden. We kregen het voor mekaar dat we door enkele kasteeldomeinen mochten rijden. Nu is onze kastelentocht uitgegroeid tot een internationaal evenement. Zelfs de Japanse televisie kwam al opnames maken. Onze oldtimer-tocht is unieke folklore'', zegt André Riemaecker.

Dit jaar gaat de tocht langs vijftien kastelen. De chauffeurs en hun passagiers zijn gekleed in de stijl van het bouwjaar van hun wagen. De oudste wagens dateren van 1900. De belangstelling van het publiek langs het parcours is enorm.

In elk van de kasteeldomeinen worden de deelnemers verwend met animatie, volksdansen, muziek, kantklosdemonstraties. Bij het wegrijden, krijgen ze een welkome verfrissing of een leuke attentie.


Kastelenpracht
De tocht start om 9.30 uur aan de sporthal in de Industrielaan. Via Virgo Fidelis Groenhove gaat het naar Ruddervoorde naar de kastelen Pecsteen, Sint-Hubertus, Raepenburg, Lakebosschen naar De Muncken in Wingene, Lippensgoed en Bulskampveld voor de lunch.

Op de parkeerplaats van Bulskampveld kunnen de geïnteresseerden de wagens van nabij bekijken van 11.30 uur tot 14 uur. Na de middag rijdt de karavaan naar de kastelen Driekoningen, Erkegem in Oostkamp naar Gruuthuyse, het kasteel van Loppem, het Vijverkasteel, het kasteel Pereboomveld in Brugge, Litterveld in Aartrijke, waar men van 16 tot 17 uur halt houdt. Dan gaat het naar het Wijnendaals kasteel waar de wagens nog tot 19 uur rond de kasteelwallen kunnen worden bewonderd.

Al enkele jaren kunnen ook niet-bezitters meegenieten. Ze krijgen de kans om de volledige tocht mee te maken met een oldtimer-bus. Voor 38 euro krijgen ze een ontbijt, middagmaal en lunch.

,,Niet alleen het respect voor al dat moois maar vooral de verbondenheid en de vriendschapsbanden onder alle mensen die er steeds weer aan deelnemen zijn voor de TOC-mensen heel belangrijk'', besluit Riemaecker.

 • Info bij André Riemaecker, 050-21.10.61; Romain Lootens, 050-82.03.39; Bertrand Bultinck, 050-27.73.31 en/of de dienst toerisme, 050-22.07.70.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  Meest Gelezen

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees