Kosovaars gezin zoekt vergeefs asiel in kerk

OOSTENDE -
In afwachting van de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken zaten een Kosovaar van 30 jaar, zijn vrouw van 28 jaar en hun twee minderjarige kinderen gisteren in de cel van het politiecommissariaat in Oostende. Het gezin had eerder asiel gezocht in de kerk van de Paters Dominicanen nadat de Nederlandssprekende vrouw, de in Oostende school lopende kinderen en hun vader een uitwijzingsbevel ontvingen. Daar werd het gezin, dat er zich verschanste, door de politie en de paters van overtuigd de kerk te verlaten.

De zaak begon maandag toen de vader, met één kind op de arm, kerkgangers aan de poort om geld vroeg. De verzamelde som volstond amper voor een maaltijd. Ten einde raad zocht het hele gezin maandag zijn ultiem asiel binnenin de kerk.

,,Er heerst in Oostende een klopjacht op dit soort mensen. Nochtans sprak de vrouw goed Nederlands en lopen de kinderen sinds drie jaar school in de lagere afdeling van het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Ze zocht maandag met haar gezin toevlucht in onze kerk. Een van de confraters riep haar in de spreekkamer en zei dat hij tegen dinsdagmiddag zou zien of hij hulp en wat geld kon bieden. 's Morgens belden ze plots al aan, in alle staten, met hun uitwijzingsbevel in handen'', vertelt pater Dominikaan Arens.

,,Het was net het uur dat ik de mis moest lezen, maar de vrouw gaf niet af en zwaaide met dat briefje. Ik heb haar proberen uit te leggen dat het asielrecht in de kerken niet meer bestaat en dat kerken enkel in bepaalde crisistoestanden ongemoeid gelaten worden. Toch weigerden ze de kerk te verlaten'', zegt de pater.


Dramatisch
,,Wij zijn echter Belgen en als alle andere Belgen onderworpen aan de Belgische wetgeving. Ik ben verplicht, wanneer ge blijft, u dan bekend te maken , zei ik hen. Omdat er in het stadhuis te veel volk aanschoof, gingen we naar de politie. De agenten bemiddelden eerst, maar de vier Kosovaren waren in alle staten en de kinderen huilden. Het was dramatisch'', aldus de pater Dominikaan.

,,We konden hen uiteindelijk overhalen toch met de agenten mee te gaan. Zo'n dingen zouden in 2002 niet mogen gebeuren. De vrouw was razend. Zijt gij een priester? , riep ze mij toe. Ik kon hen niet helpen. Het spijt mij. Er zou voor dit soort mensen, die zelf de dupe zijn, iets moeten opgestart worden uit naastenliefde'', aldus nog pater Arens.

De vader, moeder en twee minderjarige kinderen werden bestuurlijk opgesloten in het politiecommissariaat langs de Alfons Pieterslaan in afwachting van de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarvan werd verwacht dat die hen bevel zou geven het Belgisch grondgebied te verlaten. (YNG)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees