Revival-party brengt folklore-fanaten weer samen

Nostalgie doet Dansemuze herleven

MECHELEN -
De harde kern van volksdansgroep De Beiaard pakt dit jaar uit met een Dansemuze-revival-party of reünie. Tien jaar geleden, in augustus '92 vond de twintigste en laatste editie van het Mechelse folklorefestival plaats. ,,We willen elkaar nog eens in de ogen kijken en herinneringen ophalen aan een glorieus verleden'', zegt Leon Galle, nog steeds lid van de raad van beheer.

Op 31 augustus 1992 viel het doek over Dansemuze: het gereputeerde Mechelse folklorefestival dat twintig jaar lang de beste volksdansgroepen uit alle hoeken van de wereld naar de Dijlestad lokte.

,,Na twintig jaar raakten de medewerkers van het eerste uur wat uitgeblust'', vertelt Leon Galle. ,,Er stond geen nieuwe generatie klaar om de oude garde af te lossen. En bovendien rezen de prijzen voor de buitenlandse groepen almaar méér de pan uit. We hebben dan maar besloten om in schoonheid te eindigen.''

Dansemuze had zich nochtans een stevige reputatie opgebouwd in folkloreminnend Vlaanderen. Het festival werd op een professionele manier georganiseerd en heel wat buitenlandse groepen genoten internationale bekendheid. Maar de concurrentie nam toe en het publiek raakte uitgekeken op het jaarlijks weerkerend volksdansspektakel.

,,Toen we begonnen, in 1972, waren er maar twee serieuze folklorefestivals: Schoten en Mechelen'', zegt Leon Galle. ,,Maar in de daaropvolgende jaren zijn steeds meer volksdansgroepen uit onze regio hun eigen festival gaan organiseren. Denk maar aan De Krekels in Bonheiden. Dansemuze was niet meer origineel en de belangstelling voor ons festival liep terug.''


Tirolerkapelle
Tien jaar na het afscheid trommelt de raad van bestuur van de vzw Dansemuze, die nog steeds bestaat, alle medewerkers van weleer bijeen voor een grote reünie. Decorbouwers, gastouders, gidsen en chauffeurs, tappers, leden, ereleden, sponsors, dansers, bezemkeerders... kortom, al wie ooit een steentje heeft bijgedragen tot het succes van Dansemuze wordt verwacht op een revival party in het Ontmoetingscentrum van Hofstade.

,,Ook wie ondertussen naar de Caraïben, Togo, Turkije of China verhuisd is -- onze gastgroepen achterna -- en wiens adres we niet meer konden opsporen, is van harte welkom'', zegt Leon Galle. De reünie met (volks)dans wordt opgevrolijkt door het twaalfkoppig orkest 'Die Tremelander Tirolerkapelle'.

Hebben de initiatiefnemers van toen er in de afgelopen tien jaar nooit aan gedacht om Dansemuze weer op te starten? ,,Ik mis het wel, maar onze leeftijd laat zo'n immense organisatie niet meer toe'', zegt Leon Galle. ,,Misschien raken onze kinderen vroeg of laat weer gebeten door het volksdansvirus en zetten zij de traditie verder. Wie weet?'' (SCS)

  • Dansemuze revival party, zaterdag 31 augustus vanaf 20 uur in Ontmoetingscentrum, Zemstsesteenweg 15 in Hofstade, inkom: 4 euro, inschrijvingen via tel 015-41.72.05 (Leon Galle).
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS