Michelbeekse boer moet boerderij verkopen

,,De Croo stak mes in onze rug''

MICHELBEKE -
Al beweert Herman De Croo dat zijn familie en de familie van zijn buurman Jan Van der Bracht altijd goede maatjes zijn geweest, de jonge boer denkt er anders over. ,,Herman De Croo verhindert ons al jaren dat wij ons landbouwbedrijf rendabel maken met de bouw van een kippenstal. Welnu, De Croo kan tevreden zijn: wij moeten de hoeve verkopen. Maar als het even kan niet aan meneer De Croo. Dat plezier gunnen wij hem niet'', halen Jan Van der Bracht (26) en Martine Cornelis (25) uit naar de Kamervoorzitter.

Door het schielijk overlijden van zijn vader Paul werd Jan Van der Bracht op zijn zestiende voor de leeuwen gegooid. Hij moest de ouderlijke hoeve in de Lepelstraat in Michelbeke runnen. Geen makkelijke opdracht, want met het Belgisch wit-blauwe rundvee alleen was het bedrijf niet rendabel. Jan Van der Bracht wilde dus uitbreiden met een aardappelloods en een stal voor het vetmesten van 30.000 kippen. Met de kippenkwekerij was een investering van 300.000 euro gemoeid. Van der Bracht bracht zijn buurman, Herman De Croo, op de hoogte van zijn plannen en die maakte aanvankelijk geen bezwaar.


Bom geld aan advocaten
,,Maar toen wij de milieu- en bouwvergunning aanvroegen, begon de miserie. Na een hele procedureslag, die ons al een bom geld aan advocaten kostte, kregen wij toch de nodige vergunningen maar de Raad van State sprak zich nog altijd niet uit zodat wij nog niet konden beginnen bouwen. Intussen kunnen wij onze leningen echter niet verder afbetalen en verplichten de banken ons om de hoeve te verkopen'', zegt Jan Van der Bracht.

Van der Bracht beweert over getuigenissen te beschikken waaruit blijkt dat Herman De Croo de buurt opstookte om tegen de komst van de kippenstal te protesteren. ,,Trouwens, het botert al jaren niet meer tussen onze families. Twintig jaar geleden al wilde De Croo verhinderen dat mijn vader een stal bouwde. Hij is er toch gekomen, maar nu haalt De Croo zijn slag thuis. De Croo deed een bod op onze eigendom.''

,,Maar'', vult Van der Bracht aan, ,,als meneer De Croo beweert dat de verkoop rond is, dan spreekt hij voor zijn beurt. De verkoopsovereenkomst is nog altijd niet ondertekend. Ik blijf hopen dat ik nog een hoger bod krijg en niet hoef te verkopen aan de man die ons een mes in de rug stak. Ik gun hem de hoeve waar de Van der Brachts al vijf generaties boeren niet.''

Waar Jan en Carine Van der Bracht na de verkoop met hun twee zoontjes van vijf jaar en acht maanden heen moeten, weten zij niet. Maar boeren wil Jan liever niet meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS