Studenten zingen wereldrecord

ANTWERPEN -
Met minstens 20 mensen 40 uur aan één stuk zingen en drinken in een rokerige, donkere cafékelder. Voor de ene een foltering, voor de studentenvereniging Castrum de inzet van een wereldrecordpoging Cantussen . Om 1 uur zondagmorgen vielen de (oud)studenten elkaar in de armen, de deurwaarder verklaarde de poging geslaagd.

,,Minimum en maximum één pint per uur. Dat is de belangrijkste spelregel. Als de eindmeet bijna in zicht is, mogen ze wel voluit hijsen , maar voordien is niemand echt dronken'', vertelt praesens Wim Mersie, verrassend helder. Maar te lang kan hij niet praten in plaats van zingen, anders helpt hij de recordpoging om zeep.

Andere regels: 5 minuten plas- of eetpauze per uur. Die worden strategisch opgespaard. Niet-alcoholische dranken zijn a volonté toegestaan en er mogen ook andere liederen gezongen worden dan die in de Codex , een verzameling van evergreens voor studenten. ,,God zij dank. Na 20 uur hadden we heel de codex van achter naar voor doorlopen. We zijn blij dat we ook eens eentje van Clouseau kunnen inzetten, goed voor de sfeer.''

Plots slaat de vlam in de pan. Rietje komt binnenlopen. Zij gaf al op in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar vervoegt het benevelde gezelschap ,,voor de sportiviteit''. De Body count lijkt nogal mee te vallen. Van de 18 mannen en 9 vrouwen die vrijdagochtend om 9 uur begonnen te zingen, bereiken 24 de meet, zondagmorgen 1 uur. Hoofdpijn en maagperikelen hielden lelijk huis, maar de verpleger van het Vlaamse Kruis hield de toekomstige ingenieurs, verplegers of vertalers-tolken staande. ,,De aanmoediging van oud-leden zit er ook voor iets tussen'', zingt Mersie. ,,De dochtertjes van onze oud-praesens zetten zaterdagmiddag, in het dipje na het middageten, Teleromeo van K3 in. Iedereen kreeg plots een tweede adem.''

De deurwaarder komt op onverwachte tijdstippen binnenvallen voor een identiteitscontrole en een blik op het pauzeschema. Het zijn allemaal oud-studenten van Antwerpse hogescholen en ze nemen het wel erg serieus, zelfs tijdens het eten blijven ze neuriën.

Vorige recordhouder, voor zover bekend, was ook een Antwerpse club, de Antwerpse Nationalistische Studentenvereniging. Zij hielden het met 18 mensen 32 uur vol. Of Castrum hiermee echt in het Guiness Book of Records komt, valt nog af te wachten. De kandidatuur is ingediend. (KDM)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees