Eerste European Beauty en Fashion Queens in Halle

Jessica en Nathalie Europese koninginnen

HALLE -
De eerste European Beauty & Fashion Queens (EBFQ) voor België zijn bekend. Jessica Dossche (20) uit Alsemberg kreeg in 't Vondel in Halle het lint om als Beauty Queen, Nathalie Zelck (24) uit Alsemberg zag zich gekroond tot Fashion Queen. Met hun titels hebben beide dames recht op een plaatsje in de Europese finale later dit jaar in Brussel.

Daar dingen voor 15 Europese landen telkens een Fashion en Beauty Queen naar de Europese titels. Organisator Marc Bliss van de vzw Exposure toonde zich, ondanks de nogal lang uitgevallen Belgische finale, een bijzonder tevreden man.

De Beauty Queen moet het natuurlijk hebben van haar looks. Haar Fashion-tegenpool moet dan weer dat tikkeltje meer uitstraling hebben en vooral voldoen aan de strenge eisen van de modewereld. Maar toch wil de EBFQ meer zijn dan een ordinaire missverkiezing. En dat was er zowel tijdens als voor de finale van afgelopen zondag aan te merken.

De 31 finalistes werden overwegend gequoteerd op hun persoonlijke inbreng. Zo wogen de behaalde punten op de persoonlijke act en de persoonlijke voorstelling sterk door op het eindresultaat. De kandidates hadden er dan ook hun werk van gemaakt. Er werd onder meer piano gespeeld, eigen poëzie voorgedragen, circusacts uitgevoerd of de French Can Can gedanst. Maar aan de andere kant staat de EBFQ-verkiezing ook garant voor de klassiekers binnen het missverkiezingenwereldje. Er werd dus ook gedefileerd in badpak en avondkledij.


Negen dames in de prijzen
Anders dan bij andere missverkiezingen was evenwel dat maar liefst negen deelneemsters in de prijzen vielen. Het podium was dus net iets uitgebreider dan één miss en twee eredames. Behalve de twee Queentitels waren er ook lintjes voorzien voor de eerste en tweede eredame Beauty Queen. Die waren in die volgorde weggelegd voor Kimberly Depraetere uit Harelbeke en Rosalia Marullo uit Luik. De jury selecteerde ook twee Fashion Talents. Sharon Lefevre uit Hamme en Nina Negh uit Brussel waren de gelukkigen. En tot slot werden nog drie kandidates bedacht met de ronkende titels van Miss European Sympathy (Iris Mosselmans uit Halle), Miss European Friendship (Kim Radzio uit Beersel) en Miss European Personality (Sara Gerard uit Luik).

Minstens even belangrijk als mooi wezen dan wel elegant defileren was de dienstbaarheid van de kandidates ten opzichte van de maatschappij. Dat betekent zoveel als zich inzetten voor het goede doel. ,,We hadden hen vriendelijk verzocht zich op dat vlak te bewijzen. En het gros van de kandidates heeft dat grandioos aangepakt. Zo werden paaseieren verkocht, spullen ingezameld voor een vrouwenhuis, meegeholpen met ziekenzorg of een kindermatinee verzorgd'', zegt Bliss. Nog volgens de organisator wil de EBFQ vooral een springplank zijn voor de kandidates.

,,Onze organisatie heeft heel wat contacten binnen het modewereldje. Zo hebben we voor de winnaressen vliegtuigtickets naar modehart Milaan klaarliggen. We hebben met de bureaus daar al afspraken gemaakt dat de meisjes er hun foto's mogen voorstellen. Maar we kunnen natuurlijk niet garanderen dat onze queens het in het wereldje gaan maken. Je mag niet vergeten dat de jury, die toch uit kenners bestond, punten toekent op één bepaald moment. Dat betekent dat andere meisjes misschien wel net zo goed of misschien beter zijn dan diegenen die de titels wegkaapten''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees