Mollenvanger Jozef De Coster strikt albino exemplaar

,,Eerste witte mol in mijn carrière''

Mollenvanger Jozef De Coster uit Hansbeke wreef zich zaterdagnamiddag twee keer in de ogen, toen hij in één van zijn ijzers een witte mol aantrof. Het eerste witte exemplaar in zijn rijke carrière van mollenvanger, die ruim een halve eeuw overspant. ,,Ik wist dat witte mollen bestaan maar ik had er nog nooit één gezien. Tot nu'', zegt De Coster.

Jozef De Coster uit Hansbeke staat tot ver buiten de dorpsgrenzen bekend als de Jef de Mollenvanger. Hij wordt gevraagd van Ternat tot Gistel om de woelbeestjes uit de tuinen te weren. ,,Zelfs Graaf de Bousies schakelde mij onlangs nog in'', vertelt De Coster.

Jozef kent er wat van. ,,Al van sinds kort na de oorlog vang ik mollen. Toen kregen we vijf frank per exemplaar, want daar werden pelsen mantels van gemaakt. Negenhonderd velletjes hebben ze nodig voor één mantel. Zo verdienden we een zakcentje'', zegt De Coster. Door de jaren heen is Jef een echte specialist geworden. ,,Mensen bellen van overal om mollen te vangen. Honderden, echt waar honderden, heb ik er gevangen. Maar nog nooit een witte. Twee jaar geleden heb ik wel eens een roste mol gevangen. Dat is ook een zeldzaamheid'', gaat hij verder.

Huwelijkscadeau

Zaterdagnamiddag was Jozef bij Frans Van Doorne om de mollenijzers te controleren. ,,Ik schrok er zelf van toen ik hem uit de val haalde. En dat op de 47ste verjaardag van ons burgerlijk huwelijk. Het lijkt op een huwelijkscadeau'', zegt Jozef trots.

De witte mol wordt niet vernietigd zoals alle andere mollen maar zal worden opgezet. ,,Ik heb de witte mol aan iemand beloofd en ik ga hem nu meteen brengen'', besluit de Coster. (LVN)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie