Twee Ambachten Assenede bezorgd over verkoop schuttershof en weide

,,Unieke site dreigt te verdwijnen''

ASSENEDE -
Het oude schuttershof aan de Kloosterstraat dreigt te verdwijnen. Het gebouw had bijna altijd een horecafunctie maar staat anderhalf jaar leeg. Een nieuwe uitbater is niet gevonden en nu wil de eigenaar het gebouw en de aanpalende schuttersweide verkopen in vier loten bouwgrond. De heemkundige Kring De Twee Ambachten slaakt een noodkreet en hoopt dat iemand erin slaagt deze erfgoedsite te bewaren.

Het schuttershof dateert uit het tweede deel van de zeventiende eeuw, de eerste vermelding vindt men in een pachtcontract uit 1699. ,,Het schuttershof is gebouwd door de Asseneedse schuttersgilde Sint-Sebastiaan. In 1754 is het overgegaan in privé-handen nadat de gilde het moest verkopen door een verordening van keizerin Maria-Theresia.

Er zijn een pak aan- en verbouwingen geweest in de loop der tijden. De meest recente dateren uit het midden van de twintigste eeuw. Toen zijn onder meer de trapgevels gekomen in plaats van de oude topgevels'', zegt Marc De Vleesschauwer van de Twee Ambachten.

Op een korte tijd na dat het als gemeenteschool werd gebruikt -- van 1819 tot 1927 -- was het een horecazaak waar de schuttersgilde haar vergaderingen hield. De jongste jaren was vooral het terras een geliefde rustplek voor de vele fietsers uit de buurt.

,,Het bijzondere is dat achter het gebouw de schuttersweide nog ligt waar vroeger de gaaiperse (staande wip) stond. Die weide werd ook verpacht als bleekweide waar de inwoners tegen betaling hun lijnwaad en lakens konden te bleken leggen. De combinatie van schuttershof met weide is zeer uniek voor de verre omgeving.''


Bedreigde erfgoedsite
,,Wie dat lot koopt zou het gebouw kunnen behouden en restaureren maar de kans is veel groter dat het verdwijnt. En dat zou jammer zijn want de gemeente heeft niet veel van dergelijke historische sites.''

Het heemkundig genootschap heeft al contact opgenomen met de gemeente of die een mogelijkheid ziet om het schuttershof te bewaren. Nu wil men de bevolking duidelijk maken dat een unieke erfgoedsite dreigt te verdwijnen. Ze kleefden daarvoor affiches op het gebouw met de slogan Bedreigde erfgoedsite . ,,Ik vrees dat we als heemkundige kring niet veel meer kunnen doen'', zegt De Vleesschauwer.

Corrigeer

MEER NIEUWS