Aalter-Brug kreunt onder verkeer en industrie

AALTER -
,,Ik deel de terechte bekommernissen van Aalter-Brug, maar kijk ook eens naar de polderdorpen Bentille en Sint-Margriete, daar is het nog erger gesteld met de leefbaarheid.'' Schepen Patrick Hoste had woensdagavond tijdens een infovergadering over Ruimtelijke Ordening, veel werk om de Aalter-Bruggelingen ervan te overtuigen dat hun dorp leefbaar blijft ondanks nieuwe industrie en meer verkeer.

Aalter geeft de komende jaren prioriteit aan dertig hectare industrie aan Woestijne. De Vlaamse overheid wil dat de Knokkeweg een primaire weg wordt zodat het vrachtverkeer sneller in Zeebrugge geraakt. En er komen geen nieuwe woningen bij in ruil voor meer industrie, zoals midden jaren negentig beloofd.

De Urselweg zal de komende jaren niet minder vrachtwagens zien. Het vrachtverkeer naar Eeklo wordt, na herinrichting van het kruispunt Knokkeweg-Urselweg, dan wel gestuurd naar Maldegem, door de komst van industriezone Woestijne, zullen vrachtwagens blijven rijden voorbij de Sint-Godelieveschool.

,,Een oplossing is dat kinderen die met de auto worden gebracht, via een pad aan de Mackzekstraat 75 meter naar school wandelen. Dat is toch zo erg niet'', zegt Hoste. ,,En de twee grote woonwijken aan weerszijden van de Knokkeweg moeten beter met elkaar worden verbonden via een brede baan aan Brug-Noord en een bijkomende tunnel onder de Knokkeweg.''


Lucht
Doordat Aalter-Brug met 1.020 inwoners wordt gecatalogiseerd als een dorp van een lager niveau dan Maria-Aalter, Lotenhulle of Bellem, komen er voorlopig geen woningen bij. Hoste wil de leefbaarheid van het dorp vrijwaren door nog deze bestuursperiode sportinfrastructuur te creëren aan de Weststraat.

,,Wat u vertelt, is lucht'', zei een opgewonden inwoner. ,,Iedereen weet dat een dorp van minder dan 1.500 inwoners niet leefbaar is. De meeste middenstandzaken zijn gestopt. Er komen geen nieuwe woningen, het enige wat we krijgen is meer industrie. We hebben er niets aan dat u ons vergelijkt met Bentille en Sint-Margriete: in Doel is het nog slechter'', sloot hij af. (STJ)

Corrigeer

MEER NIEUWS